NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

DON JOSIP LEBO NAPUŠTA VIGANJ

Posted by montun June - 28 - 2019 0 Comment

Dubrovnik/Viganj 25.06.2019.

Foto: Dubrovačka Biskupija

Libero Portal

Ovih dana  je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić potpisao dekrete kojima se uvode  promjene u službama i na župama Dubrovačke biskupije.

Novim ravnateljem Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti i novim rektorom Biskupijskog sjemeništa imenuje se don Josip Lebo, dosadašnji župnik u Vignju, koji je je magistrirao psihologiju u Rimu, a više godina je vodio katoličke školske centre u BiH.

Mladomisnik don Josip Mudri imenuje se upraviteljem župe sv. Mihovila u Vignju.

 Don Josip Lebo, životopis:

Josip Lebo je rođen 13. siječnja 1963. godine, od roditelja Filipa Lebe i Janje rođ. Batinić u mjestu Gornja Ričica, općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Osnovnu školu je završio u Pajić Polju, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Zadru. Studij teologije završio je 1988. godine u Sarajevu, i iste godine je zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon dvije godine pastoralne službe u Sarajevu i Komušini odlazi za odgojitelja sjemeništaraca u Zadru gdje ostaje četiri godine.U jesen 1994. godine vrhbosanski nadbiskup mons. Vinko Puljić ga šalje na postdiplomski studij u Rim. Na papinskom učilištu Salezijana, na odgojnim znanostima upisuje psihologiju i nakon četiri godine završava.

U Sarajevu je dvije godine radio kao generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i bio profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji i na Teološkom institutu u Mostaru. Slijedećih šest godina bio je ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici i jednu godinu u Tuzli. Nadbiskup ga je u ljeto 2007. godine imenovao duhovnikom bogoslova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Nakon tri godine službe duhovnika imenovan je župnikom župe Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu gdje ostaje šest godina. Nadbiskup Puljić mu, nakon osobne zamolbe, dopušta da određeno vrijeme može djelovati u Dubrovačkoj biskupiji. Od dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića dobio je mandat upravljanja župom u Vignju na Pelješcu.

preuzeto s https://www.liberoportal.hr/vijesti/novi-ravnatelj-don-josip-lebo-novi-ravnatelj-biskupijske-klasicne-gimnazije-ruera-boskovica?fbclid=IwAR3eC9qTFBOipceSV3oRsBkGaZOtF-Deq4cTeQQ8EQQNh29XNF-Dh-wCLyU

Comments are closed.