NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

HRVATSKI DOM VIGANJ – IZABRANA NOVA UPRAVA

Posted by montun December - 26 - 2018 0 Comment

Viganj, 26.12.2018. – Več tradicionalno na dan Sv. Stjepana održana je Skupština HDV, koja je ove godine i izborna. Okupilo se oko 40 mještana Vignja, a nakon što je predsjednik Ivan Pamić dao izvješće o radu prethodne godine, pročitao je i kratki osvrt na rad uprave u prethodnih 4 godine:

“Prije same procedure izbora novih članova Uprave, upoznao bih prisutne na rad ove Uprave u proteklih 4 godine. Kao potpredsjednik sam djelovao u Hrvatskom domu od 2012., a 2014. izabran na izvanrednoj izbornoj Skupštini kao predsjednik. Godinu prije – 2013. okupila se ekipa mladih ljudi punih entuzijazma i volje, a iste godine u Vignju je organizirano Svjetsko prvenstvo u windsurfingu, završeno je igralište, organiziralo se prvo Kulturno ljeto, te u konačnici osnovao i SRD Viganj. Te 2013. godine u sklopu Kulturnog ljeta u organizaciji Hrvatskog doma Viganj organizirano je oko 30 kulturnozabavnih događanja unutar i po prvi put izvan Kuventa – izložbe slika, prezentacije knjiga, klape, VIS, kazalište, poetske noći, a zadnje godine i prvo ljetno kino u Vignju. Među najupečatljivijim događajima izdvojile su se Antička i Gusarska noć, te Wine & Jazz Night. Na igralištu su se održali veliki koncerti poput Gustafa, a tu je nastupila i Moreška i Smokviška kumpanija. Od 2014. do 2017. organizirane su u suorganizaciji sa SRD Viganj i četiri Viganjske igre, popularne Rozariade – sportskozabavne manifestacije po kojoj je Viganj postao poznat. Zahvaljujuči ovim aktivnostima nabavljeni su i sportski rekviziti – od velikih i malih golova, koševa, stolova za stolni tenis, lopti, dresova, a trenirala se i educirala i djeca, po principu kako ja volim reći – “U ruci knjiga, na nozi lopta”. Viganj je u ovom razdoblju prepoznat ne samo kao turistička destinacija, već i kao centar kulture i sporta, a ne zaboravimo i kao gastronomska destinacija zahvaljujući “Viganjskoj trpezi” na kojoj su se predstavljali lokalni ugostitelji, familije i pojedinci. Hrvatski dom ostvario je u ovom periodu i suradnju sa drugim udrugama poput UMO iz Orebića, Crvenog križa, HGSS-a, Lige protiv raka, planinarima – odlična je i suradnja sa Općinom i Turističkom zajednicom. Kuvenat je postao scenom u filmu “Aleksi”, nagrađivanog filma Barbare Vekarić, a tu je i povodom 150 godišnjice smrti Ivana Lupisa Vukića osnivača Doma, organiziran i stručni skup i postavljena njegova bista. Postavljene su i spomen ploče Marku Krstelju i Ivanu Lupisu Vukiću, poginulim Vignjanima u I. sv. ratu, a već neko vrijeme postoji ideja i da se svim Vignjnima koji su izgubili život na moru (preko 300 poginulih i nestalih) podigne nekakvo spomen obilježje. U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu ove godine pokrenuto je ponovno arheološko istraživanje Nakovane.

Što se tiće same zgrade Kuventa, u zadnjih 4 godine učinilo se najviše od zadnje obnove zgrade poslije potresa šezdesetih – vlastitim sredstvima i snagama uredila se galerija (sjetite se da je pristup u klaustru bio onemogućen, jer su se grede stare galerije raspadale i padale po podu, otvoren je prolaz koji omogućuje slobodnu komunikaciju sale sa klaustrom, uređena suvenirnica, prostor s izvorom kao izložbeni prostor, vanjski šankovi, ured udruge opremljen namještajem, skinuta je vanjska struja, nabavljen razglas, projektor, platno, laptop, a u konačnici ove godine postavljen je i novi krov (ne zaboravite koliko bi vode ulazilo tijekom kiša). U slijedečim danima počinju i radovi na uređenju unutrašnjosti i zamjene svih otvora, a sve ovo postignuto je zahvaljujuči dobroj suradnji s MO , Općinom i Turističkom zajednicom.

Što se tiče financijske strane ova Uprava je naslijedila veliki dug od preko 30 000,00 kn, od čega je največi dio otpadao na dug za vodu. Nakon uspješne sanacije ovog duga , Hrvatski dom zadnjih godina posluje u čvrstoj i stabilnoj pozitivi.

Ono što preostaje slijedečim upravama Doma je sređivanje same fasade, te okoliša sa parkom.

Mogli bi nabrajati još stvari koje su se ovdje događali, ali po meni najbitnija stvar koja se dogodila bilo je druženje i jedinstvo samih Vignjana koje se nažalost zadnjih godina izgubilo. Samim time opadaju aktivnosti u i okolo Kuventa. Naravno da je u radu bilo i grešaka, no u usporedbi s onim što se postiglo i na ono što ostaje iza nas – to su zaista minorne stvari.

Zaključujem ovaj kratki osvrt sa zahvalom svim članovima ne samo ove Uprave Doma, već i svima koji su nesebično pomagali.

Nakon osvrta prišlo se izboru novih članova Uprave, te su izabrani slijedeći: Slaven Roso, Sandra Suhor, Milena Grego-Njakara, Matko Žuvela, Antun Vidović, Vlado Vekić i Ivan Pamić, a u Nadzorni odbor Vein Sršen, Leo Vekić i Marko galiot kao predsjednik. NO. Likvidator je ostao Ivan Radovančić.

Na skupštini je dogovorena i bolja koordinacija sa MO, te je donesena odluka da se skinu pregradni zidovi čitaonice do početka mašpkara.

Comments are closed.