NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

 • RSS
 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter

 

    Veličanstveni dragulji – promotivni film TZ DNŽ – Touristic pearls of Dubrovnik – Neretva region

 

 

Okružje Vignja puno je zanimljivih mjesta i gradova koje se isplati posjetiti. Osim neposrednih mjesta poput Nakovane, Kućišta i Nakovane, na samo 7km od Vignja nalazi se i mali kapetanski gradić Orebić, a nakon 15tak minuta vožnje brodicom stižete u centar starog grada Korčule opasanog visokim zidinama i desetak kula. Nešto dalje od Vignja nalazu se vinogradi poznatog Dingača, a do Stona se stiže vožnjom auta za svega 45 minuta. Dubrovnik je udaljen svega 1h45min od Vignja, a iz Stona se možete prebaciti trajektom do predivnog otoka Mljeta.

LOVIŠTE

KORČULA – GRAD MARKA POLA

 

Grad u kojem je rođen Marko Polo osnovali su već Grci koji su u nedalekoj Lumbardi imali u 4. st. pr.K. koloniju, a u kasnijem periodu je pripadao Veneciji, a zatim slijedi engleska okupacija 1813 – 1815, pa austrijska vlast. Više o povijesti na HISTORY OF KORČULA

  • MUZEJ MARKO POLO
  • FORTECA – FORT WELLINGTON
  • STARI GRAD S MUZEJIMA
  • MOREŠKA

Video above: Meet the island of Korčula by Atlas

ADVICE: The problem of Korčula town is parking area, so we advice you to rent apartment in Viganj, and visit Korčula by pasanger boat – everything in Korčula  is in walking distance.

OREBIĆ – GRAD KAPETANA

Orebić je dobio ime 1584. po velikaškoj obitelji koja se doselila iz  okolice Bakra i čiji su članovi odigrali važnu ulogu u povijesti grada.  Prvotno ime Orebića bilo je Trstenica. Smješten je na jugozapadu  poluotoka ispod brda Svetog Ilije

OREBIĆ je sa susjednim mjestima Viganj i Kućište od 16. do 20. st. bio centar pomorstva na istočnom dijelu Jadrana. Ova tri mjesta u navedenom periodu dala su oko 850 kapetana i više tisuća pomoraca.  Orebičke kapetanske obitelji poput Orebića po kojima je i naselje dobilo ime, Mimbelliji imali su i svoje vlastite pomorske tvrtke, a vrhunac pelješkog pomorstva dolazi osnivanjem Pelješkog pomorskog društva.

 • Franjevački samostan Gospa od Anđela sa mauzolejima kapetana

Franjevački samostan iz 15. st., pomorski muzej i staro kapetansko  groblje čine kompleks samostana smješten 152 metara iznad kristalno  bistre površine mora, koji je izvanredno ukomponiran s profinjeno  sagrađenim vitkim zvonikom crkve i stoljetnim čempresima na podnožju  impozantnog planinskog masiva s dominirajućim vrhom Sv. Ilija. Pomorski  muzej čuva vrlo vrijedne eksponate bogate pomorske prošlosti Orebića,  tog simbola mora i pomorstva Dalmacije. Dandanas kapetani poštuju  tradiciju orebićkih kapetana i pomoraca koji su prilikom odlaska i  povratka s putovanja sirenama pozdravljali Gospu od Anđela u znak  zahvalnosti i traženja zaštite. Franjevci bi, pak, odgovarali zvonjavom s crkvenog zvonika.

  • Pomorski muzej

   Trg Mimbelli b.b. • 020 713 009 • Ljetno radno vrijeme: 9-12 i 17-21 sat

   Nalazi se u centru Orebića. Osnovan je 1957. godine s raznolikom  građom iz povijesti. U muzeju su slike peljeških jedrenjaka prikazanih u plovidbi i borbi s gusarima od 17. do kraja 19. st., brodski alati,  oružje, atlasi, nautičke i školske knjige, zdravstvene i putne isprave,  brodska ljekarna, odlikovanja i slike pomoraca, dokumenti, pravila,  popis članova, dionice i Pravilnik osiguranja mornara Pelješkog  pomorskog društva. Tijekom ljeta se održavaju likovne izložbe.

ŽUPA PELJEŠKA

 • DINGAČ I VINSKI PUTEVI
 • NAPOLEONOV PUT

Napoleonov put na Pelješcu proteže se od Stona jugoistočno od Orebića i Vignja na sjeverozapadu poluotoka.Taj filijalni pravac francuske ceste uzduž istočne obale Jadranskog mora dug je 61.364 metra.Strateška nužnost pelješkog puta predodređena je potpunom inferiornošću Francuza na Jadranu,kojim u to vrijeme vladaju njihovi neprijatelji Englezi i Rusi.

Put građen etapno,a izgradnja je nastavljena i pod austrijskom vlašću,kada su povezana sva veća mjesta na poluotoku.Pored francuske vojske u gradnji je bilo prisiljeno sudjelovati i lokalno stanovništvo,pa su zamjetne znatne razlike u načinu i kvaliteti gradnje pojedinih dionica.Francuski put na Pelješcu jedno je od rijetkih preostalih svjedočanstava iz razdoblja na dubrovačkom području.

Trasa je zbog strateških razloga tako položena da nerijetko prolazi nepristupačne gorske predjele,otkud se pružaju atraktivne vizure,što omogućuju potpuno nov doživljaj prostora.Napoleonov put na Pelješcu prolazi u neposrednoj blizini 48 manje poznatih lokaliteta iznimnog spomeničkog značaja,čija se datacija kreće u rasponu od pretpovijesti do 19.stoljeća.

Budući da Napoleonski put prolazi gotovo čitavom dužinom poluotoka, mnoga nalazišta neminovno se nalaze na samoj trasi puta ili u njenoj blizini.U okolici Stona nalazi se nekoliko važnih ranih sakralnih spomenika,među njima ranokršćanska crkva sv.Mandaljene ranosrednjovjekovna crkva sv. Mihovila.Pod vrhom grebena koji odvaja Stonsko polje od Ponikava smještena je špilja Gudnja,višeslojno pretpovijesno nalazište koje pokriva razdoblje od 6.tisućljeća prije Krista do brončanog doba.

Sama udolina Ponikava sadrži jednu od najimpresivnijih koncentracija velikih pretpovijesnih grobnih gomila i gradina na čitavom poluotoku.Slične gomile i gradine nižu se dalje prema zapadu duž velikog dijela trase puta. Mnoge krševite glavice nad putem okrunjene su slikovitim srednjovjekovnim i kasnijim crkvicama.

 

TRPANJ

Trpanj ima značajno mjesto u povijesti hrvatskog narodnog preporoda u Dalmaciji, jer je bio prvo mjesto u kojem je hrvatski jezik službeno  stavljen ispred talijanskog, i to odlukom kojom se trgovačke knjige  moraju voditi na hrvatskom.

STON – NAJVEĆE ZIDINE POSLIJE VELIKOG KINESKOG ZIDA

Zahvaljujući osobitom zemljopisnom položaju, kratkoj prevlaci što spaja poluotok Pelješac s kopnom i iznimnim prirodnim bogatstvima, te plodnim poljima s obiljem vode i solila, stonsko područje postalo je prebivalište čovjeka već u najstarijim vremenima.
Gradski prostor ranog srednjovjekovnog Stona bio je smješten na južnim padinama brežuljka Svetog Mihajla, na čijem je vrhu još od predhistorije postojalo naselje.
Crkva Svetog Mihajla, koja se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg grada, jedan je od najvrednijih spomenika iz razdoblja ranog srednjeg vijeka.
U rimsko doba Ston je nosio ime Turris Stagni. Godine 1333. postao je dijelom Dubrovačke Republike i otada pa sve do njezine propasti 1808. godine, Ston je njezin sastavni dio i drugi grad po važnosti odmah poslije Dubrovnika. Dubrovčani su izgradili i utvrdili gradić kao obranu Pelješcu i zaštitu slanicama (solani) od koje su ubirali velike prihode.
Kada je 1333. godine završena izgradnja utvrđenog kompleksa sa zidinama dužine 5.5 kilometara, postao je to najduži fortifikacijski kompleks Europe i drugi u svijetu, odmah poslije Kineskog zida.


Ston je bogata riznica kulturno – povijesnih spomenika od kojih su mnogi nulte i prve kategorije. Pitomi i očuvani mediteranski krajolik čini ovaj gradić i njegov okoliš još ljepšim, a turiste osobito privlače gastronomski specijaliteti ovoga kraja, u prvom redu kamenice i dagnje, te drugi plodovi mora po kojima je Malostonski zaljev nadaleko poznat. Jednostavno, Ston treba posjetiti i prepustiti se njegovim užicima i čarima.

MLJET

Ovaj po mnogima najljepši i najšumovitiji otok Jadrana, jedan je od najatraktivnijih i kulturno-povijesno najzanimljivijih bisera Mediterana, kojeg iz godine u godinu posjećuju brojni turisti. Posjećuju ga zaljubljeni parovi, ljubitelji i istraživači prirode, zaljubljenici na tragovima povijesnih priča i legendi, istraživači daleke prošlosti i kulturno-povijesnih zanimljivosti. Tko ga jednom posjeti i upozna, postaje njegovim zaljubljenikom, i stalno mu se vraća!

DUBROVNIK

Više od tisuću godina povijesti čini Dubrovnik europskim kulturnim centrom.
Povijest je prisutna u svakom dijelu ovoga Grada, jer on je u isto vrijeme grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti. Svaki kutak jadranskog  bisera, kako ga nazivaju posjeduje svoju vrijednost.Okružen je jedinstvenim srednjovjekovnim zidinama dugim 1940 metara koje su očuvane u svom izvornom obliku i otvorene posjetiteljima kao najveća atrakcija Dubrovnika. Kao jedan od prvih u Hrvatskoj, od 1979 godine grad uživa zaštitu svjetske organizacije UNESCO. Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti, zemljopisnom položaju, blagoj klimi, tradicionalnoj ljubaznosti, znanju i iskustvu u turizmu Dubrovnik je prepoznat na turističkim tržištima po visokoj kvaliteti svog turističkog proizvoda.Dubrovnik je hrvatsko kongresno središte, grad s najvećim brojem organiziranih skupova,  kongresa i  posebnih “incentive” programa i bilježi najbolje rezultate upravo u tom  turističkom segmentu.Dubrovnik se svijetu predstavlja kao kulturna destinacija, koju uz spomeničko blago krasi i niz izvrsnih festivala, prestižnih likovnih događanja, koncertno-zabavnih mega projekata na otvorenome, iznimni umjetnici, vrhunski vaterpolisti i plivači . Šezdesettri godine festivala Dubrovačke ljetne Igre, dvanaest godina Festivala komorne glazbe Jullian Rachlin & Friends, prezentacija svjetske sedme umjetnosti putem Libertas Film Festivala, izuzetan i neodoljiv Festival rane glazbe, tradicionalne svetkovine poput Feste zaštitnika Grada sv. Vlaha, maškare što vraćaju u doba Njarnjas grada, operne gala večeri. Kulturna ponuda grada stalno se obogaćuje, jer goti Dubrovnika tragaju za visokokvalitetnim doživljajima, velik je broj turista na dolazak u Dubrovnik motiviran upravo odabirom kulturnih manifestacija i neponovljivih doživljaja u večerima kad puni mjesec prospe svoj trag na mirnoj pučini, a iz atrija dubrovačkih palača dopiru božanstveni zvuci glazbenih virtuoza.

Dubrovnik je  i destinacija za uživanje u odmoru, zračnim linijama izuzetno dobro povezana sa svim većim centrima Europe. Dubrovnik je grad koji očarava, u kojeg se zaljubite i uvijek iznova dolazite, tragajući za njegovim bezbrojnim pričama, otkrivajući u njemu jedinstvene doživljaje.

Slika  luksuznih krstaša ispred stare gradske luke svjedoči o važnosti Dubrovnika kao najsnažnije cruise destinacije u Hrvatskoj, pete luke Mediterana za ove brodove kojima je najjužniji hrvatski grad postao nezaobilazan dio itinerara.

Posljednjih godina Dubrovnik se profilira i kao City Break destinacija, čemu pogoduje sve kvalitetnija zračna povezanost tijekom cijele godine, koja, sudeći prema interesu važnih emitivnih tržišta u budućim razdobljima  biti još snažnija što jamči postizanje cilja cjelogodišnjeg turističkog poslovanja kojemu je Dubrovnik sve bliži i po tome izlazi iz hrvatskih okvira. VIŠE O DUBROVNIKU NA SLUŽBENIM STRANICAMA TZ DUBROVNIKA