NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

OBNOVA HOTELA NA LIBERANU

Posted by montun February - 20 - 2013 0 Comment

Viganj, 20.02.2013. – Viganjski poduzetnik Jadran Ortolio prije nekoliko mjeseci započeo je obnovu prvog viganjskog hotela u Vignju.

Inače Viganj je uz Orebić bio prvo odredište organiziranog turizma na Pelješcu, a veliki poticaj razvoju turizma bilo je osnivanje Turističko Domaćinske škole 1936. zahvaljujući kojoj je u mjesto počeo pristizati veći broj turista. Te godine otvoren je i prvi hotel u Orebiću – Bellevue, a slijedeće godine jedan češki poduzetnik krenuo je u gradnju hotela u Vignju. Nakon što je otkupio zemlju na Liberanu početkom 1937. krenuo je u izgradnju, te se očekivalo da će hotel biti dovršen do ljeta iste godine.  Nažalost zbog zbivanja uoči Drugog svjetskog rata, Hitlerove okupacije Sudeta 1938. i kasnije Češke, hotel nikad nije profunkcionirao, te je zbog nedostataka otvora u narodu nazvan “Hotel propuh”. Nakon rata je nacionaliziran, a u njemu je neko vrijeme bila smještena i Mjesna zajednica, te druge društvene organizacije.  Hotel je šezdesetih preuzeo Ferijalni savez Jugoslavije, te je koristio kao svoje odmaralište, a krajem sedamdesetih zgrada je ostala pusta. Osamdesetih se zemljište oko hotela  organizirao u kamp, koji je trajao sve do prodaje sadašnjem vlasniku.

Viganjski poduzetnik Jadran Ortolio, vlasnik tvrtke Viganj commerce d.o.o.  kupio je 1998. hotel i zemljište od Općine Orebić za 1,2 mil. kuna, no zbog sudskih peripetija (opisani u Slobodnoj Dalmaciji 07.08.2004.)  radovi na obnovi hotela krenuli su tek nakon 15 godina.

Jadran Ortolio

U razgovoru s Jadranom Ortoliom saznali smo da će svi “grubi” radovi biti dovršeni do početka ove sezone, a da se otvaranje može očekivati za sezonu 2014. Biti će to hotel  s restoranom i terasom u prizemlju, te s 13 do 16 prostranih apartmana, do kojih će voditi lift (biti će to prva zgrada u Vignju s liftom). S lijepo uređenim interijerom i eksterijerom hotel će nesumljivo doprinijeti večem  razvoju turizma u Vignju.