NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Viganj, 10.09.2015. –

I ove, druge godine zaredom u organizaciji Sportskorekreacijskog društva Viganj, a uz potporu Općine i TZO Orebić, te TZ Dubrovačke neretvanske županije, uz brojne donacije tvrtki i privatnika organizira se ROZARIADA – Viganjske igre, svojevrsna lokalna olimpijada u adrenalinskim outdoor i tradicijskim sportovima, u periodu od 29.09. do 04.10. odnosno Gospe od Rozarije, zaštitnice Vignja. Rozariada će se ove godine sastojati od najecanja u windsurfingu, ribaranju, bučanju, malom nogometu, trekingu, biciklizmu, stolnom tenisu, šahu, kartanju, te eventualno u S.U.P-u i streličarstvu, uz bogati kulturnozabavni program.

Ovom atraktivnom manifestacijom želi se unaprijediti i produžiti turistička sezona na ovom području u postsezoni. Uz sportske događaje, organizator se pobrinuo da se posjetitelji zabave uz kulturnoglazbeni program u navedenom periodu. Inspiraciju su organizatori našli u antičkim igrama koje su stari Grci organizirali u prošlosti, poput Olimpijskih, Pitijskih i Delfijskih igara, na kojem su se sudionici zabavljali i natjecali ne samo u sportskim , već i u kulturnim događajima, a pobjednici bili ovjenčani vječnom slavom. Prošle godine Rozariada je privukla oko 170 natjecatelja!

Viganj sa širom okolicom, od Orebića, preko Kućišta, Nakovane i Lovišta predstavlja izvrsnu “arenu” za organizaciju ovakvih adrenalinskih i tradicijskih natjecanja – najbolji klimatski uvjeti u Pelješkom kanalu promovirali su Viganj kao top destinaciju Europe u windsurfingu – jedrenju na dasci, a predivna priroda i planinsko područje Sv. Ilije prošarano kulturnopovijesnim ostacima predstavlja pravo bogatstvo i izazov za trekere i bicikliste. Tu svoje odredište pronalaze i paraglajderi, a na strmim liticama ponad Vignja postavljeno je nekoliko staza za slobodno penjanje.

 

Osim windsurfa na moru će se zavisno o vremenskim uvjetima organizirati i natjecanje u Stand up paddlingu (SUP) – brzo rastučem sportu veslanju na dasci, te u ribaranju. Natjecanje u ribarenju organizira se zajedno s PŠU Peliška jedra, a odigrati će se u Viganjskoj uvali 27.09. u nedjelju, nekoliko dana prije službenog otvaranja.

 

Službeno otvaranje Rozaiade biti će u utorak 29.09. na SRC Učitelj Ante Kosić, a u sklopu proslave Sv. Mihovila – zaštitnika viganjske župe. Uz svetu misu u istoimenoj crkvi, organizator je na samom otvaranju predvidio i nastup popularnih orebićkih mažoretkinji, te nastup dječjih malonogometnih ekipa. Uz vatromet posjetioci će moći uživati i u gastronomskoj manifestaciji “Viganjska trpeza”, na kojem će lokalni ugostitelji predstaviti svoje delicije, a sve popračeno živom svirkom i nastupom klape. Nekoliko dana prije u prostoru Kuventa, biti će otvorena i izložba o porodici Krstelj, značajnoj brodovlasničkoj i plemičkom familiji, koja je među ostalom zaslužna i za podizanje dominikanskog samostana (Kuvenat) u središtu mjesta. Izložba u organizaciji Hrvatskog doma Viganj biti će otvorena u subotu 26.09. povodom 300. godišnjice otvaranja, odnosno posvečivanja Kuventa (1715. – 2015.). U sklopu izložbe potomci obitelji Krstelj otkriti će i spomenploću Marku Krstelju, pokrovitelju gradnje Kuventa, a izraditi će se i njihovo obiteljsko stablo koje će uz slike, fotografije i uporabnih predmeta biti izložene u Kuventu tijekom cijele Rozariade.

Od ostalih sportova na otvorenom organizirati će se turnir u najpopularnijem dalmatinskom sportu – bućama ili balotama, te turnir u malom nogometu, a u sali Hrvatskog doma turnir u stolnom tenisu, te šahovski i kartaški turnir.

Večina susreta ovih turnira odigrati će se između 29.09. do 03.10. kada je i finalni dan za gotovo sve sportove. Finalna subota (03.10.) donosi i največa uzbuđenja – odma izjutra u 08:00 kreće utrka Pelisac trail. Pelisac trail utrka je za trekere koja se sastoji od tri kategorije – OSVAJANJE ILIJE, OSVAJANJE GRADA (NAKOVANA) I ĐIR KROZ SELA. Svi natjecatelji kreću istodobno sa mula u Vignju a onda se u Kućištu razdvajaju na tri strane. Prva kategorija OSVAJANJE ILIJE je najteža i predviđena je za profesionalne trekere budući se mora savladati staza duga do 30 km s vertikalom od gotovo 1000 metara!. Start i cilj je mul u Vignju a staza vodi preko Ponte, kroz Kućište, sela Žukovac i Bilopolje, te samostana i crkvi u Podgorju i Karmen, sve do največeg vrha dalmatinskog arhipelaga – Sv. Ilije na 961 metar! Staza ide potom kraj stare i nove planinarske kućice, kroz sela Gornja i Donja Nakovana, crkve Male Gospe, ilirskih gomila do vrha brda koje nosi ime Grad – u spomen na slavnu prošlost kada je to mjesto bilo jedno od najznačajnijih naselja kraljice Teute. Potom slijedi silazak starim austrijskim putem, pa prolazak starim viganjskim selima do cilja. Prošlogodišnji pobjednik Bednjanec svladao je tu stazu (doduše skračenu ) za svega 2 sata. Predviđa se da bi ovu stazu dobar trkač mogao svladati za nešto više od tri sata, a ove godine pobjednika očekuje uz medalju, pehar i sponzorski darovi i novčana nagrada.

Značajno lakša trkačka utrka je OSVAJANJE GRADA do 15 km gdje se razdvajanjem u Kućištu natjecatelj penje do Nakovane preko starog austrijskog puta sve do navedene gradine Grad, a potom nazad do cilja. Ova utrka predviđena je za amatere i rekreacioniste, a zanimljivo je prošle godine najmlađi sudionik na ovoj utrci bio sedmogodišnjak koji je savladao stazu za nešto više od 2 sata. Organizatori za ovu utrku predviđaju najviše prijava.

Kao rekreacijsku utrku za starije i one koji žele učestvovati, a nisu baš sportski pripremljeni organizator je predvidio ĐIR KROZ SELA do 10 km kojim natjecatelji za cilj imaju prolaz kroz stara Kućiška i viganjska sela.

Odmah po završetku ove treking utrke predviđena je druga atraktivna utrka – Freeraid biciklistička utrka Nakovana – Lovište – Viganj. Start je predviđen u 12:00 sa startom na brdu Pišćet. Biciklisti potom makadamom i kozjom stazom prolaze kraj sela Gornja Nakovana, crkve Male Gospe, a kod sela Donja Nakovana izlaze na sfalt gdje se spuštaju niz brdo Knez do makadama koji vodi do uvale Bezdija, a potom makadamom do Lovišta. Slijedi potom strmi uspon uz brdo Knez asfaltom do makadama koji vodi Iliji. S tog makadama se spuštaju starim austrijskim putem do cilja kod crkve Sv. Mihovila.

Nakon biciklističke utrke Nakovana – Lovište – Viganj, u poslijepodnevnim satima će se odigrati finale bućarskog turnira na zogu u centru, a u 17h u sali Hrvatskog doma finale u stolnom tenisu.

Nakon toga slijedi utakmica za treče mjesto u malom nogometu, a u 19h finale.

 

Svečana dodjela medalja, pehara i ostalih nagrada upriličit će se u Kuventu s početkom u 20:00 uz prigodnu zabavu.

 

Nedjelja (4.10.) je predviđena za drugu biciklističku utrku koja se vozi od Jurjevića kod Orebića do Vignja s početkom u 09:00. Poslijepodne u prostorima Kuventa će se održati relaksirajuči turnir u kartama (briškula i trešeta).

Ukoliko bude uvjeta i vremena organizatori če istog vikenda organizirati i utrku u S.U.P. -u, natjecanje u streličarstvu, te pokaznu vježbu u slobodnom penjanju na novopostavljene penjačke pravce na Kapi.

 

Organizator poziva sve zainteresirane da se jave, odaberu sport u kojem se žele natjecati ili jednostavno dođu na Rozariadu pratiti događanja, a navečer uživati i zabaviti se u ugodnom ambijentu Kuventa.

 

ROZARIADA 2015 VIGANJSKE IGRE – raspored događanja po datumima:

 

22.- 29. 09.: kvalifikacijski turnir u nogometu

26.09. subota: Obilježavanje 300. godišnjice Kuventa – izložba o obitelji Krstelj uz prigodnu zabavu

27.09. nedjelja – natjecanje u sportskom ribolovu

 

29.09. Sv. Mihovil, SRC Učitelj Ante Kosić – Svečano otvaranje ROZARIADE 2015. – 18:00 utakmica malog nogometa U-12, nastup orebičkih mažoretkinji, 20:00 “Viganjska trpeza”

 

30.09. – 03.10. 10:00 – 15:00 natjecanje u windsurfingu i S.U.P.- u

 

30.09. – 03.10. 18:00 – malonogometni turnir, stolnoteniski turnir, šahovski turnir

 

03.10. subota – 08:00 – Start utrke PELISAC TRAIL

– 12:00 – Start biciklističke utrke “Nakovana – Lovište – Viganj”

– 14:00 – 17:00 – Finale bućarskog turnira

– 17:00 – Finale stolnog tenisa

– 18:00 – Mali nogomet – susret za 3. misto

– 19:00 – Mali nogomet – finale

– 20:00 Kuvenat – svečano proglašenje pobjednika uz dodjelu nagrada

04.10. nedjelja – 09:00 biciklistička utrka “Jurjevići – Viganj”, 12:00 kartaški turnir u briškuli i trešeti

 

Za donacije možete uplatiti na slijedeči broj računa s naznakom Donacija za Rozariadu:

 

Službena stranica: http://nakovana.com/rozariada/

ivanpamic@hotmail.com