NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

OTKAZANA OVOGODIŠNJA ROZARIADA

Posted by montun October - 5 - 2018 0 Comment

Viganj, 05.10. 2018. – Ovogodišnje Viganjske igre, popularna Rozariada, koje su se trebale  ove godine održati u periodu između 29. 09. (Sv. Mihovil) do 07.10. (Gospa od Rozarije)  otkazane su zbog nedostatka volontera i nezainteresiranosti samih Vignjana.

Rozariada je prije pet godina osmišljena kao dodatna turistička atrakcija kojom se promovira Viganj kao odredište sportskog turizma. Tijekom Rozariade učesnici su se natjecali u desetak adrenalinskih i tradicijskih sportova, a navečer u gastronomskim priredbama uz živu svirku i zabavu. Svake godine  Viganj je Rozariadom privlačio preko 200 natjecatelja, od kojih i tridesetak stranaca, te je u kratkom vremenu Rozariada postala zaštitnim znakom ovog pelješkog mjesta.  Zadnje dvije godine i oni mlađih uzrasta su se natjecali u Maloj Rozariadi.  Rozariada je bila i prilika da se Vignjani i međusobno dobro podruže nakon sezone, a ugostiteljski objekti i domaćinstva bi na gastropriredbi “Viganjska trpeza” prezentirala svoje specijalitete. Osim sportskozabavnog sadržaja, tijekom Rozariade su se organizirale i kulturni događaji poput izložbi, predavanja i prezentacija.

Najatraktivniji dan bio je uvijek finalni dan kada bi se saznali pobjednici svih sportova uz dodjelu  medalja, pehara, priznanja i vatromet.

Rozariada je privlačila mnogo ljudi krajem sezone u mjesto (duplo veći broj od broja stanovnika), te je radila turističku promociju, a od turizma u Vignju živu gotovo svi, pa je upravo zbog toga neshvatljiva nezainteresiranost za pomaganje u organizaciji. Prošle godine je organizaciju Rozariade iznijelo 5 do 6 volontera, a na Skupštini na kojoj se odlučivalo o organizaciji skupilo se jedva deset osoba.  Kao da se zaboravilo da se treba za svakog gosta grčevito borit, pogotovo ove godine kada je došlo do stagnacije turističkog prometa, nakon kojeg bi mogao uslijediti i pad.

SRD Viganj još jednom ovom prilikom zahvaljuje TZO i Općini Orebić na financijskoj  pomoći, a naročito svim udrugama i volonterima na nesebičnoj volji i ljubavi koji su pokazali u organizaciji svake godine.