NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

BILI DVORI U SLOBODNOJ DALMACIJI

Posted by montun February - 25 - 2013 0 Comment

U Slobodnoj Dalmaciji, u nedjelji 24.02.2013. izašao je članak o Bilim Dvorima:

Stanovnici Lovišta na Pelješcu dežuraju na parcelama uz more: Ako treba, i životima ćemo braniti naše!

Stanovnici Lovišta svakodnevno dežuraju kod Bilih dvora kako bi spriječili da im bageri prekopavaju njihovu didovinu neposredno uz more, koja im je eksproprirana za vrijeme bivše Jugoslavije.

– Ako treba, i životima ćemo braniti naše. Naši su stari ovu zemlju stekli mukotrpnim radom i ne damo je nikome – tim su nas riječima dočekali vidljivo uzrujani Lovišćani, koji su jednoglasni da će leći pod bagere ako nastave kopati.  – Na svu sreću, uspjeli smo zaustaviti radove, ali do daljnjega dežuramo – rekla nam je Zdravka Srhoj.

Upravni postupci

Dok na lokaciji Bili dvori na samom vrhu Pelješca korčulanska tvrtka “Gradina” namjerava graditi luksuzne vile, teniske terene, marinu, te druge turističke sadržaje po uzoru na Azurnu obalu, tridesetak stanovnika Lovišta i njihovih zakonskih nasljednika vodi pravnu bitku za povrat tih parcela, koje im je sredinom osamdesetih godina oduzela ondašnja država. Svi su oni u zakonskom roku podnijeli zahtjeve za povrat, o čemu se vode upravni postupci, koji će, nadaju se, biti okončani u njihovu korist.
– Od Nove godine, bez ikakva nadzora, krči se teren neposredno uz more, što je uznemirilo sve stanovnike Lovišta – govori nam Jan Srhoj Kumlenc, naglašavajući da je njegov dida mukotrpnim radom stekao to zemljište, da bi ga se on danas tako lako odrekao i prepustio ga nekom drugom. Zakonski nasljednici bivših vlasnika, a radi se o osam obitelji iz Lovišta, spremni su na sve, pa i nepopularne mjere građanskog neposluha. Tako najavljuju i odlazak na Markov trg, a ako se državne institucije ogluše na njihove zahtjeve, spremni su životima braniti zemlju.   Lovište je na nogama jer su bageri počeli ravnati teren uz more, dakle parcele, koje su u postupku povrata bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim nasljednicima.

Osim zadiranja u privatno vlasništvo, devastiraju se obala i more te izvode radovi na pomorskom dobru – upozoravala je Zdravka Srhoj nadležne državne institucije u desetak dopisa, koje je odaslala Općini Orebić, Ministarstvu graditeljstva, Građevinskoj inspekciji i Lučkoj kapetaniji, ali odgovora nije dobila.  Na kraju je pomoć zatražila i od Hrvatskog helsinškog odbora. Ako ne uspiju na domaćim sudovima, ona i još ostalih dvadeset bivših vlasnika toga zemljišta pravdu će tražiti na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.
– Ovdje se radi o radovima koji se po odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji smatraju građevinskim i za koje je potrebno odobrenje za građenje. Investitor i izvoditelj, dakle, protupravno izvode građevinske radove na predmetnom zemljištu, kojeg je dio još nepravomoćnim rješenjem vraćen u vlasništvo ranijih vlasnika  prije eksproprijacije. Stoga je građevinska inspekcija trebala obustaviti te radove i poduzeti druge zakonske mjere protiv protupravnih graditelja. Mještani Lovišta su uznemireni i opravdano se boje da će ti radovi prouzročiti promjene na zemljištu, koje mogu otežati ostvarenje njihovih prava u odnosu na povrat zemljišta – kaže odvjetnik Jozo Koprivica, koji zastupa dvadeset dva vlasnika u povratu nacionalizirane zemlje.

Čišćenje makije

– Navodni investitor započeo je građevinske radove na terenu bez ikakvih dozvola. Cilj ove bespravne gradnje i promjene planova je onemogućavanje povrata neizgrađenih čestica jer bi poslije investitor tvrdio da je zemljište izgrađeno u skladu s planovima. Naravno da se ovo ne bi moglo dogoditi u pravnoj državi, ali može u banani kao što je naša – ističe dr. Biljana Backović Rudan, koja godinama upozorava na devastaciju Bilih dvora.
Međutim, vlasnik tvrtke “Gradina” Mirko Obrvan kaže da u ovom slučaju nema govora o gradnji. – Što mislite, da je riječ o gradnji, da inspekcije ne bi zabranile radove. Čisti se makija i ravna teren za sadnju stabala prema urbanističkom planu uređenja i budućoj lokacijskoj dozvoli – pojasnio je Obrvan, tvrdeći da tu nema ni grama betona.   – Nadam se da ću dogodine otvoriti barem marinu jer mi nju neće moći osporiti -zaključio je Obrvan. Stanislav SOLDO

Strah od  bagera

Građevinska inspekcija iz Ploča zatvorila je gradilište na lokaciji Bili dvori, gdje je grube građevinske radove izvodila tvrtka “Gradina” iz Korčule. Ipak, stanovnici Lovišta koji se bore za svoju zemlju na oprezu su jer se bageri uvijek mogu vratiti.

Za ovakvo stanje prozivaju Poljoprivrednu zadrugu “Lovište” i upravitelja Ivu Radića, koji je zemljište Bilih dvora prodao tvrtki “Gradina”.

Plaćena zemlja

Nitko od tih ljudi nema pravo na povrat jer je njihovim precima ta zemlja plaćena čak četrdeset puta više od tadašnje tržišne vrijednosti, a oni su zauzvrat potpisali sudsku nagodbu prema kojoj neće tražiti nikakav povrat – kazao je Mirko Obrvan.

Dva sudska spora

Na prostoru budućeg “turističkog raja“ vode se dva sudska spora, već spomenuti povrat nacionaliziranog zemljišta te spor oko 66 izgrađenih apartmana privatnih vlasnika, koje investitor ne uklapa u svoj projekt, već ih, po svemu sudeći, namjerava rušiti. Apartmani su uglavnom u vlasništvu državljana BiH, koji su ih koncem osamdesetih godina kupili od slovenske tvrtke “Gorica” s kojom je zadruga “Lovište” imala poslovne veze. “Gorica” je propala kao i tadašnja zajednička država, što je dodatno zakompliciralo čitav slučaj. Imovinskopravni odnosi nisu sređeni, a apartmani nisu uknjiženi.

‘Općina Orebić nije nadležna’

Općina Orebić nije nadležna za rješavanje sudskih sporova i imovinskopravnih odnosa. Naš je zadatak napraviti prostorne planove te stvoriti potrebne uvjete za realizaciju investicija. Stoga mislim da općina Orebić nije prava adresa za prijavu problema. Ako netko ima saznanja o nečemu nezakonitom, neka o tome obavijesti institucije – kazao je orebićki općinski načelnik Tomislav Jurjević.