NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Kralj Edward VIII u Vignju

Posted by ivan February - 17 - 2011 0 Comment

Piše: kap. Ivan Pamić

KRALJ EDWARD VIII U POSJET VIGNJU 1936. GODINE

Wallis i Edward VIII 1936 i brod NAHLIN

Malo je poznato da je engleski kralj Edward VIII 1936. godine sa svojom izabranicom, Wallis Simpson, posjetio Pelješac, odnosno Viganj, gdje je odsjeo u kući Anice Kovačević „Finjoko” i Roka Kosića.

Edward VIII. (London, 23. lipnja 1894. – Pariz, 28. svibnja 1972.), postao je nakon očeve smrti 20.01. 1936. kralj Ujedinjenog Kraljevstva i britanskih prekomorskih dominiona, te car Indije. No, budući da je od ranije bio u vezi s Amerikankom Wallis Simpson, koja je u to vrijeme bila pred razvodom cijela kraljevska obitelj ga je gledala sa prezirom i nepovjerenjem. Vlada mu je jasno dala do znanja da se kao kralj neće moći oženiti s Wallis, čak i ako se ona odrekne svih privilegija i prava. Zbog kršenja brojnih kraljevskih tradicija, Edward VIII je postao veoma nepopularan, u tolikoj mjeri da je na njega 16.07.pokušan atentat.

Kuča Kosić U Vignju

Kuća Kosić U Vignju

Zbog svih tih pritisaka Edward VIII odlučio se sa Wallis uputiti na krstarenje Istočnim Mediteranom na jahti NAHLIN. Tijekom krstarenja par je posjetio tursku, grčku i dalmatinsku obalu, da bi u kolovozu NAHLIN uplovio u Pelješki kanal, te  spustio sidro pred Vignjem.

MV NAHLIN

Taj posjet opisuje viganjski iseljenik iz Velike Britanije, Mladen Grbin, a koji je objavljen u Dubrovački Vijesnik 08.02.2011;

– Uz brujanje snažnih motora, gliser od blistavog mahagonija pristao je na most “Vlake” u Vignju gdje se iskrcala manja grupa ljudi predvođena čovjekom niska rasta i dječaćkog lica koji se uputio prema kući Anice Kovačević “Finjoko” i Roka Kosića. Na korti ga je dočekao Roko, te na pitanje na engleskom jeziku da li mu je poznato tko je ovaj mladi čovjek u kratkim hlačama, odgovorio mu je da je sada njegov gost, a inače engleski kralj Edward VIII. Roko je kao dijete emigrirao u Ameriku, a u rodni Viganj se vratio pred I svjetski rat.

Ova grupa gostiju stigla je u korčulansko-pelješki kanal na luksuznoj jahti Nahlin u pratnji dva razarača engleske kraljevske mornarice HMS Grafton i HMS Gloworm, na Rokov rođendan, 16. kolovoza 1936. godine.

Anica je kraljevskom društvu ponudila prošek i kolače nakon što su se raskomodili u hladu “sale” te s Rokom razgovarali o raznim stvarima raspitujući se oko njegovog znanja engleskog jezika kao i mogućnosti lova na čaglje. Da se Anica nebi osjećala isključena, Edward je predložio da se ona i njena trinaestogodišnja kćerka Tonka idu provozati gliserom po kanalu. U pratnji jednog pomorskog časnika, Wallis Simpson, Anica, Tonka te još dvoje djece, koja su se našla na žalu ispred kuće, ova neobična grupa je pošla na mini krstarenje. Kasnije je Anica, prisječajući se, komentirala da joj se Simpson činila slabašna, a da je sam kralj imao mršave pjegave noge.

abdication article-0-0389A4AD000005DC-158_224x423 EDWARD I WALLIS 27.08.1936 YACHT NAHLIN DALMATIAN COAST

EDWARD VIII JUNE 1936 wallis_simpson1937 Wallis_Simpson_-1936

Na rastanku Edward je obećao Roku poslati pismo zahvale na gostoprimstvu i neke knjige što je i učinio, no pošiljka se negdje “zadila” između Korčule i Vignja, pa je Roko nikad nije vidio, a što je kasnije u više navrata sa žaljenjem spominjao.

Wallis i Edward VIII pir u Francuskoj1937

Na povratku u London bilo je jasno da će Edward VIII morati birati između krune i ljubavi. Odabrao je ljubav, te je u prosincu 1936. abdicirao. Slijedeće godine Edward se vjenčao s Wallis Simson zbog koje je se odrekao krune i s kojom se, nakon više kontraverznih poteza skrasio u Francuskoj gdje su i umrli u nekoj vrsti nemilosti. Time je završena jedna od najromantičnijih priča s britanskog dvora.

* * * * *

KING EDWARDS VIII VISIT TO VIGANJ 1936

It is well unknown that King Edward VIII and Wallis Simpson, visited Viganj, 1i 1936. where they stayed at the home of Anica Kovacevic “Finjoko” and Roko Kosić.

Edward become king 20. January, 1936 when his father died, but in that time he was in love with a married American woman, Mrs Wallis Simpson . Concern about Edward’s private life grew in the Cabinet, opposition parties and the Dominions, when Mrs Simpson obtained a divorce in 1936 and it was clear that Edward was determined to marry her.

In August and September, Edward and Mrs. Simpson cruised the Eastern Mediterranean on the steam yacht Nahlin. During that cruise they visited Viganj.

Eventually Edward realised he had to choose between the Crown and Mrs Simpson who, as a twice-divorced woman, would not have been acceptable as Queen. He abdicated in December 1936. and next year married Wallis.