NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Admiral Pijal-paša iz Vignja

Posted by montun February - 21 - 2011 0 Comment

Mehmed Pijal-paša Hirwat (Hrvat)  – vezir i admiral turske flote

By Ivan Pamić

Viganj, 1515.  – Istanbul, 1578.

Viganj je  tijekom zlatnog doba pomorstva Pelješca dao 117 kapetana, no malo je poznato da je tu rođen i jedan admiral – zapovjednik turske mornarice Pijal-paša. Spominje se i pod imenom Piale Pasha u zapadnim zemljama, te kao Pialí Bajá u Španjolskoj i konačno kao Piyale Paşa u Turskoj. Iako se zna da je rođen u Vignju oko 1515., nezna se njegovo točno porijeklo, pa ni kako se zvao prije nego što je promijenio vjeru i ime. Bio je admiral turske flote u doba vladanja Sulejmana Veličanstvenog (1494 – 1566) i  Selima II (1566-1574).

Na sultanov dvor u Istanbulu je vjerojatno došao u sklopu devširme (danak u krvi – prisilno prikupljanje krščanskih dječaka u osvojenim područjima koji će se u Istanbulu odgajati u duhu islama). Naime, Osmanlije su u razdoblju 1513-1524 osvojili cijelu Dalmaciju osim gradova Split, Klis, Obrovac, te teritorija Dubrovačke Republike, koja je 1525. prihvatila njihovo pokroviteljstvo i plačanje danka. Tijekom tih godina sjevernoafrički gusari u turskoj službi harali su dalmatinskom obalom pljačkajući i odvlačeći ljude u roblje. Vjerojatno je u jednom takvom pohodu zarobljen i dječak kojem će na sultanovom dvoru promijeniti ime u Mehmed Pijal. U početku je Pijal-paša služio velikog defterdara Skender-čelebiju, da bi nakon što je ovaj smaknut zbog izdaje, s ostalim paževima bio pridodan sultanovom saraju. Prema svjedočenju turskog povjesničara Alije, među 300 paževa koji su ušli u sultanov saraj bilo je i sedam mladića koji su kasnije postali ministri i veziri carstva: Pertef Mehmed-paša, Ahmed-paša, Pijale Mehmed-paša, Lala Mustafa-paša, Husein-paša i Mehmed-paša Sokolović.

Pijal-paša je diplomirao na Enderunu, carskoj akademiji u Istanbulu s naslovom Kapıcıbaşı, te je postavljen za Sanjak Beya (provincijski beg) Galipolja. To je bilo doba uspona paša hrvatskog porijekla, tako da je na sultanovom dvoru bilo uobičajeno pričati na hrvatskom jeziku. Velikim vezirom tada postaje Rustam-paša Hrvat (1544-1561), koji je također kao dječak doveden na sultanov dvor. Svoga brata Sinana postavio je za admirala osmanlijske  flote, međutim on je tu dužnost obavljao samo tri godine (1550-1553). Rustam-paša tada je 1553. mjesto admirala flote postavio  39-godišnjeg Pijal-pašu.

Iduće godine zauzima svojom flotom otoke Elbu i Korziku, da bi potom u savezništvu sa Francuzima porazio španjolsku flotu, tada najjaču na svijetu.  Od lipnja pa do rujna 1558. Pijal paša napada i osvaja nekoliko talijanskih gradova, otok Menorku, te napada španjolsku obalu, sijući strah i trepet.

Zbog straha od jačanja turske pomorske moći krščanske sile na Mediteranu –  Španjolska, Mletačka Republika, Republika Genova, Papinska Država, Savojsko Vojvodstvo i Malteški vitezovi ujedinjeni u Svetu ligu okupili su 1560. veliku flotu od 54 galija i 66 drugih plovila s namjerom da unište tursku pomorsku silu. S druge strane turska flota pod Pijal-pašom brojala je 86 galija i galijuna. Dvije flote sukobile su se kod otoka Džerbe 11.05.1560.

U svega nekoliko sati Pijal-paša razbio je kršćansku flotu, te se slavodobitno vratio u Istanbul s velikim plijenom i 5000 zarobljenika. Kao nagradu za veliku pobjedu Pijal-paša je dobio ruku Gavkharkhan sultane, unuke sultana Sulejmana Velikog i kćerke budučeg sultana Selima II. Nakon što su se vjenčali 1562, ona mu je rodila četiri sina i jednu kćer.

U slijedečim godinama Pijal-paša osvaja Napulj, te opsjeda Maltu koju su uspješno obranili Malteški vitezovi. Nakon neuspjeha kod Malte osvaja nekoliko strateških utvrda na jugu Italije, te otok Khios. U ljeto 1566. njegova flota dolazi u Boku, odakle pustoši po Apuliji, Abruciji, a spominju se i napadi na dubrovačkoj obali. Moguće da je  tada i posjetio svoj zavičaj u Vignju.

Godine 1568. promaknut je u vezira, postavši tako prvi admiral u povijest Osmanskog Carstva koji je nosio taj naslov. Dvije godine poslije osvaja i Cipar, te se povlači u mirovinu, koja nije dugo trajala.

Uluz Ali, poturčeni Talijan, neposredno prije bitke kod Lepanta 1571. poharao je brojne gradove na Jadranu, spalio Hvar, a samo je Korčula uspjela da se obrani. Neposredno nakon njegovog pohoda uslijedila je bitka kod Lepanta, u kojem je turska flota potučena.  Pijal-paša je zbog toga ponovno pozvan da preuzme zapovjedništvo nad flotom. U manje od godinu dana turska flota je obnovljena, a Pijal-paša 1573. ponovno napada Apuliju. To je ujedno bila i posljednja njegova pomorska vojna.  Pijal-paša umire 21.01.1578., te je pokopan u prekrasnoj džamiji Pijal-paše u Istambulu, koju je dao sagraditi u posljednjim godinama života.

 

Grand Admiral and Vizier Piyale Mehmed Pasha 

Piyale Pasha (c. 1515-1578), born in Viganj on the Pelješac peninsula, was a Dalmatian Ottoman admiral (Kaptan Pasha = fleet commander) between 1553 and 1567 and an Ottoman Vizier after 1568. He was also known as Piale Pasha in the West or Pialí Bajá in Spain; Turkish: Piyale Paşa).

He was probable taken by turkish corsairs as a child from Viganj to Istanbul where he received an islamic name and formal education.

He was promoted to Bahriye Beylerbeyi (i.e. First Lord of Admiralty) and became Admiral-in-Chief of the Ottoman Fleet at the age of 39. With his fleet he conquered Cyprus, Khios, and some strongholds in South Italy. After defeating a big allied Christian fleet   he becomes a vizier and married sultans daughter.

After the defeat of the Ottoman fleet under the command of Müezzinzade Ali Pasha at the Battle of Lepanto in 1571, Piyale Pasha was called to take back the command of the Ottoman navy. The Ottomans managed to rebuild a fleet as large as that lost at Lepanto in less than a year, and Uluç Ali Reis reconquered Tunisia from Spain and their Hafsid vassals in 1574.

In 1573 Piyale Pasha once again landed on Puglia in Italy. This was his final naval expedition.

Piyale Pasha died on 21 January 1578 and is buried at the Piyale Pasha Mosque in Istanbul which he had built, under the direction of the architect Sinan, in his final years

 

VIGANJ APARTMENTS VIGANJ APARTMANI VIGANJ ACCOMODATION VIGANJ VILLA RENTAL