NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

KUVENAT DOBIO NOVI KROV

Posted by montun June - 6 - 2018 0 Comment

Viganj, 01.06.2018. Danas su završeni radovi na rekonstrukciji i uređenju krovišta na zgradi Kuventa, odnosno dijelu u vlasništvu Hrvatskog doma Viganj.

Radove na krovištu južnog i dijelu zapadnog krila izvele su tvrtke Foretić i sinovi d.o.o.  te Kordić Gradnja d.o.o. kroz cijeli mjesec svibanj, a investitor je Općina Orebić koja je osigurala oko 260 000, 00 kn. Promijenjena je kompletna drvena konstrukcija, postavljene kupe konalice, te izvedeni limarski radovi. U međuvremenu su uređene i dvije prostorije u samom Kuventu (bivša ambulanta i prostor s izvorom) gdje će se urediti prostorije Hrvatskog doma Viganj i SRD Viganj te mali lapidarij s arheološkom zbirkom. Također su izvršene  i prilagodbe električnih instalacija u i izvan zgrade.   Zbog lošeg stanja krovišta ove zime od oborinskih voda oštećen je i  parket sale, a voda je prodirala i u električne instalacije, tako da je postojala opasnost od nesreća. Zbog tog razloga nisu se po prvi put nakon dugog vremena održale maškare.

U slijedečim danima kreće se u uređenje klaustra Kuventa, te se pozivaju svi Vignjani da pomognu u čišćenju kako bi ovaj predivan prostor bio otvoren ove sezone.  Osim uobičajenih kulturnih događanja ove godine biti će organizirana i dječja radionica i igraonica.

Kroz iduću godinu očekuje se i uređenje galerije koja se planira urediti kao paluba jedrenjaka iz 18. st. u kojoj će se predstaviti bogata pomorska baština Vignja i okolice, kao i svi otvori i fasada ove zgrade koju su Vignjani i Nakovjani svojim sredstvima kupili od Dominikanaca 1910. godine. Prostor između Kuventa i prodavaonice planira se urediti u zeleni park s botaničkim vrtom i eventualnom fontanom.

Comments are closed.