NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

NOĆ POEZIJE IZVORA OREBA

Posted by montun August - 17 - 2017 0 Comment

Slike: Lily Vuica

Viganj, 16.08.2016. – U organizaciji Hrvatskog doma Viganj i uz potporu TZO Orebić u Kuventu je održana noć poezije i koncert “SA IZVORA UMJETNOSTI” na kojem su uz Izvora Oreba nastupili i tenor HNK Nikša Radovanović, vokalni pedagog Tonči Petković, te pijanistica Darjana Blace Šojak.

Izvor Oreb rodio se 7. studenoga 2946. u Veloj Luci. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Splitu 1966. Na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1968., a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972.. Od 1973. pa do 1978. suradnik je Majstorske radionice prof. Frane Kršinića. Izlaže od 1967. u domovini i inozemstvu. Objavljuje poeziju na dijalektu od kojih su neke poeme i uglazbljene. Godine 1995. izradio je spomenik fra Grgi Martiću, postavljenog u Posušju. Živi i radi u Zagrebu i u Veloj Luci na otoku Korčuli.

Široj javnosti je poznat po svojim izmagličastim, sanjanim slikama krajobraza otoka Korčule i Kornatâ, a pokoji puta i Zagreba. Kako je sam rekao, objašnjavajući zavičajnu tematiku svojih slika, važno je podrijetlo djeteta koje se rodilo u Veloj Luci, mjesta tako arhaičnog, plemenitog, mirnog, s ribarima, vrijedim ženama, sve je to bilo toliko jako, jutra i zore, moj otac – ja sam skrojen od emocija tog života. U kiparstvu je Izvor također važno ime, a najviše je radio u drvu. Njegovi pjesnički radovi su mu na zavičajnog velolučkoj čakavici. Poznat je i po graditeljskom djelu, kamenom kaštelu.

Comments are closed.