NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

ZBOR GRAĐANA – VIGANJ ĆE DOBITI SPOMEN PARK

Posted by montun March - 12 - 2017 0 Comment

Tekst: Ivan Pamić

Viganj, 12.03.2017. –  Na poziv  predsjednika MO Vignja Miroslava Roso održan je Zbor građana Vignja, na kojem je prisustvovalo 60tak stanovnika ovog mjesta. Zboru je prisustvovao i načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić koji je odgovarao na mnoga pitanja  i primjedbi mještana.

Najvažnija točka rasprave bilo je uređenje centra mjesta, te je glasanjem jednoglasno prihvaćen plan uređenja budućeg parka sa spomenikom Tihomira Antunovića, časnikom HV-a poginulim u Domovinskom ratu. No, isto tako je zaključeno da je prije  početka radova  potrebno pronaći  primjerenu lokaciju za izmještanje bučarskog zoga, odnosno dvaju terena od 27, 5 metara dužine, te su za to predložena dva mjesta –  teren između Kuventa i prodavaonice iznad podgradnog zida, te u produžetku igrališta prema zapadu. Vrijednost izgradnje spomen parka iznosi više od milijun kuna, a ona su osigurana u proračunu Općine. Također je načelnik obećao da će se i rebalansom proračuna osigurati i sredstva za sanaciju krovišta Kuventa. Radovi na spomen parku i krovištu Doma početi će nakon ljeta. Druga najbolnija točka Vignja – uređenje obale, odnosno donošenje Detaljnog plana uređenja mora nažalost pričekati dulje vrijeme, odnosno prihvačanje Prostornog plana općine. Detaljnim planom uređenja obale Viganj bi mogao riješiti brojne poteškoće, poput problema parkiranja, uređivanja vlaka i plaža. Napomenuto je pritom da bi se mul trebao produžiti najmanje 25 metara kako bi u budućnosti mogao primati i veće jahte, te čak manje kruzere.

Načelnik je upoznao prisutne sa tekućim radovima u Vignju koje  provodi Općina. Iz proračuna Općine osigurana su sredstva kojom se nabavila komora za čuvanje pokojnika, te za radove vezanih uz nju na viganjskom groblju, a večina plaža u mjestu je dohranjeno. Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je sredstva od 360 000 kn za obnovu javne rasvjete Vignja.

Ostaje otvoren problem  opskrbe vode i javne rasvjete u starim selima Vignja, te postavljanja kućica za prodaju mješovite robe i voća i povrća na privatnim parcelama, a za koje je potrebna suglasnost Općine.

 

Centar Vignja 2010. i plan spomen parka:

Comments are closed.