NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

PREGLED 2016. GODINE

Posted by montun January - 9 - 2017 0 Comment

Posljednja godina u svijetu je bila jedna od najturbuletnijih u zadnjih desetak godina – migracija preko milijun izbjeglica iz Sirije i ostalih ugroženih zemalja uzrokovalo je napetosti u Europi, dok se situacija u samoj Siriji preokrenula. Vladine snage uz pomoć ruske vojske oslobodile su Alepo, Palmiru, te druga područja, a Islamska država pred kraj godine nalazila se pred porazom. Na Kubi su se prvi put u 1000 godina susreli Papa Frano i Kiril poglavar Pravoslavne crkve, nedugo potom tamo je umro i jedan od najdugogodišnjih komunističkih diktatora Fidel Castro. Od ostalih događaja mogu se izdvojiti i napetosti u odnosima Rusija – Zapad, pokušaj udara u Turskoj, nikad više terorističkih napada, izlazak Velike Britanije iz EU-a (BREXIT), izbor novog glavnog tajnika oslabljenog UN-a, te izbor kontroverznog Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

Ove godine umrlo je uz Castra i mnogo poznatih osoba poput Princa, Davida Bowiea, Zsa Zsa Gabor, Leonarda Cohena , George Michaela…

U Hrvatskoj je nakon kratkotrajne Oreškovićeve vlade, formirana vlada HDZ-a i Mosta na čelu s Andrejem Plenkovićem, a bivši čelnici dviju najjačih stranaka Tomislav Karamarko i Zoran Milanović povukli su se iz politike. U sportu su hrvatski olimpijci osvojili rekordan broj medalja, nogometaši došli na Euru do osmine finala, CRO COP osvojio Rizin turnir, te se oprostio od profesionalne karijere, tenisači izgubili u finalu Davis kupa…

 

Najznačajniji događaj u Vignju je dobra turistička sezona budući od turizma žive gotovo svi stanovnici. Viganj sa nešto više od 300 stanovnika ima oko 1400 ležaja, od čega 46% otpada na kampovski smještaj, 46% na obiteljski smještaj, a ostatak na hotelski smještaj. Popunjenost kapaciteta iznosi 60 dana u godini. Za razliku od Vignja u Kućištu na obiteljski smještaj spada svega 15 %, dok je ostatak smješten u kampovima i turističkom naselju Perna.

Viganj je ove godine u turizmu ostvario oko 9 000 dolazaka i gotovo 90 000 noćenja, dok je Kućište imao lagani pad. Sveukupno ova dva naselja sudjeluju sa preko 30% turističkog prometa Općine Orebić (840 000 noćenja). Rekordna godina za Viganj bila je 2013. kada je zabilježeno 9 535 dolazaka i 95 062 noćenja!

Dobre rezultate u turizmu Viganj ostvaruje ponajprije zahvaljujući dobrim uvjetima za razvoj adrenalinskih sportova ponajprije jedrenju na dasci. Uz jedrenje na dasci razvijaju se i ostali “outdoor” sportovi poput biciklizma, trekkinga, slobodnog penjanja, izleta u prirodi, itd. Nažalost i ove godine je masiv Sv. Ilije uzeo jednu žrtvu – francuskog turistu.

Ovog ljeta je organizirano i dosta natjecanja u raznim sportovima čime se privlači veči broj gostiju, a usporedo s tim organiziraju se i kulturnozabavna događanja.

Od sportskih događaja možemo izdvojiti Rozariadu koja je ove godine obogačena i Malom Rozariadom. To je sportskozabavno događanje od tjedan dana u kojem se više od 230 sudionika natjecalo u desetak tradicionalnih i adrenalinskih sportova od bućanja do trekkinga, biciklizma, malog nogometa, ribarenja i ostalih sportova. Rozariada se održava svake godine krajem rujna i svake godine privlači sve veči broj posjetitelja. Ove godine u ribarenju je ulovljeno rekordnih 60 kg riba od koje se spremio vrhunski brodet kojom su se počastili svi viganjski gosti.

Početkom sezone organiziralo se i natjecanje u jedrenju na dasci Viganj slalom Open (24. – 28. 05.), a tijekom srpnja tu su se održalo Otvoreno prvenstvo Češke i Austrije u windsurfingu.

Sredinom svibnja organiziran je i Čiringito Tuna kup 10.- 12. 05., a u kolovozu u Perni natjecanje u Freestyleu.

Organizator večine kulturnih događaja u mjestu je udruga Hrvatski dom Viganj, a među njima se ove godine može izdvojiti Stručni skup o Ivanu Lupisu Vukiću u sklopu kojeg se otkrila i njegova bista u spomen parku ispred crkve.

Ove godine u Vignju su predstavljene i dvije nove knjige – dječja slikovnica “Kovač Petar i njegova tri sina” Nedjeljke Lupis, te zbirka pjesama “Ptica bez krila” Marine Borovine, čime se ovo malo pelješko mjesto ističe u književnom stvaralaštvu.

Nažalost zbog nemogučnosti nije obilježena 150 godišnjica izuma torpeda, kao ni 150. godišnjica djelovanja škole u Vignju. U sklopu Kulturnog ljeta Viganj 2016. organizirana je Viganjska noć, uz nastup Moreške, a tu su bili i nastupi mandolinskog sastava “Od rocka do baroka”, izložba fotografija Mirelle Roso, a po prvi put se organizirala i “Mala škola brodogradnje” tijekom kojeg je porinut i brodić “Sv. Mihovil”.

 

Od ostalih događanja u mjestu možemo spomenuti organizaciju maškara tijekom zimskih dana, postavljanje 50tak smjerova za slobodno penjanje na Gradu u Nakovani, Kapi i Sv. Ivanu u Vignju, te uspjeh djece SRD Viganj u malonogometnoj ligi Korčule gdje su i ove godine osvojili treće mjesto.

Ove godine Viganj je dobio i novog župnika don Josipa Leba, a po prvi put večina Vignjana dočekalo je Novu Godinu u Kuvenat uz veliki vatromet.

Comments are closed.