NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

 

Viganj, 26.12.2016. – Već tradicionalno na dan Sv. Stjepana održava se redovita godišnja skupština kulturne udruge Hrvatski dom Viganj, te sportske udruge SRD Viganj – dviju najznačajnijih društva u mjestu koji okupljaju večinu stanovnika ovog pelješkog mjesta. Nakon uvodne čestitke za predstoječe blagdane predsjednik  udruga Ivan Pamić upoznao je nazočnih 20-tak članova o radu ovih udruga u tekučoj godini.

Što se tiče SRD Viganj največa aktivnost kroz godinu bio je rad s djecom i organizacija Rozariade. I ove godine djeca su sudjelovali u korčulanskoj malonogometnoj ligi i turniru Škatula fulmini gdje su osvojili treće mjesto.

Ovogodišnja Rozariada bila je obogačena Malom Rozariadom na kojem se natjecalo 50-tak djece u 4 sporta, a preko 230 sudionika učestvovalo je sveukupno na Viganjskim igrama. SRD Viganj je organizacijom Rozariade donio mjestu direktan prihod od oko 80 000,00 kn, a osim novčanih sredstava ove godine postavljeni su i smjerovi za slobodno penjanje na lokacijama Grada u Nakovani, Kapi i Sv. Ivanu u Vignju, izrađene su info table za Eko-arheološki i rekreacijski park Nakovana, nabavljen je novi stol za stolni tenis, semafor za rezultate, GOPro kamera, te lopte i ostali rekviziti za nogomet i druge sportove. Sa ovim aktivnostima podignuta je i atraktivnost Vignja i okolice kao destinacije sportskog i avanturističkog turizma. Windsurfing, biciklizam, treking, izleti u prirodi ponude su koje se mogu nuditi i u vansezonskim mjesecima. U tijeku je i projekt  izrade studija za pokretanje Centra za aktivni turizam Viganj Kućište koje financira Općina i TZOO.

Što se tiče aktivnosti Hrvatskog doma Viganj, ova kulturna udruga organizirala je tri pokladne fešte od čijeg prihoda se kupio razglas, Kulturno ljeto sa nastupom Moreške, Viganjska fešta, prezentacija slikovnice Nedjeljke Lupis, koncert Od rocka do baroka, Mala škola brodogradnje, izložba slika Mirelle Roso u sklopu Rozariade. Nažalost zbog nezainteresiranosti nije se obilježila 150. godišnjica škole u Vignju, te izuma torpeda čiji izumitelj Ivan Lupis-Vukić vuče korijene iz Nakovane. Nakon ljeta organizirao se stručni skup u povodu 140. godišnjice Ivana Lupisa-Vukića, utemeljitelja HDV kojom prigodom mu se postavio spomenik u spomenparku. Organizatori su bili Sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Splitu, a temeljem ovog iskustva došlo se na ideju da se slijedečih godina organizira znanstveni skup “Dani Ivana Lupisa Vukića” koji bi mogli postati tradicionalni.

Prije par dana organizirana je bila i prezentacija zbirke pjesama Marine Borovine “Ptica bez krila”,  bili smo domačini i kartografskom tečaju HGSS-a, a dvorana Doma koristi se gotovo cijelu godinu za aerobik, stolni tenis,  proslave rođendana i sličnih događaja.

Nakon financijskog izvještaja u kojem je Dom prvi put nakon nekoliko godina izašao iz minusa predsjednik Ivan Pamić izrazio je volju da ostane na toj funkciji slijedečih godinu dana kako bi se dovršili planovi koji su zacrtani, a to su prije svega sanacija spoja galerije i srkve, postavljanje broskog poda i rukohvata stepeništa na galeriji, otvaranje starog prolaza između Kuventa i sale, uređenja pumpe za vodu, te zaštita otvora na južnom i zapadnom krilu.  Predsjednik je istaknuo i nezadovoljstvo neaktivnošću  pojedinih članova Upravnog odbora, te apelirao na sve koji se žele uključiti u rad, da dobro promisle da li mogu u slijedečih 4 godina žrtvovati svoje slobodno vrijeme i preuzeti odgovornost i obveze koji im se postave.

Največi problem Hrvatskog doma Viganj su nesređeni imovinskopravni odnosi, te je i danas nakon više od 100 godina od kada su stanovnici Vignja i Nakovane kupili samostan za svoje potrebe, gotovo 2/3 zgrade i zemljišta ostalo uknjiženo na Općinu. Zaključak je da se treba sa Općinom razriješiti ti odnosi i konačno upisati HDV kao jedinog vlasnika.  Drugi največi problem je sanacija krovišta zgrade, te je zaključeno da bi bilo najbolje da se zajedno sa crkvom nađe zajedničko rješenje.

 

 

Comments are closed.