NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

PREZENTACIJA “ŠKOLE ZA OTKRIVANJE GLASA”

Posted by montun August - 1 - 2014 0 Comment

U Nedjelju u prostorima Kuventa održati će se u večernjim satima zanimljive prezentacija  -profesor  Baldo Mikulić, održat će besplatnu prezentaciju metode pjevanja „Škola za otkrivanje glasa“.

 

Tijekom prezentacije posjetitelji će se upoznati sa osnovnim polazištem i načinom rada po metodi „Škola za otkrivanje glasa“, kao i praktičnim vježbama koje iz toga proizlaze. Predviđeno trajanje prezentacije je 90 min.

Baldo Mikulić
– prof. psihologije, učitelj i terapeut pjevanjem po metodi „Škola za otkrivanje glasa“.

Valborg Werbeck-Svärdström(1879-1972)
Valborg Svärdström bila je poznata švedska sopranistica, koja je zbog primjene pogrešne tehnike pjevanja izgubila glas. Njezina nastojanja da povrati glas, ne pomoću tradicionalnih učenja pjevanja njezina doba, već pomoću novih shvaćanja koja bi omogućila dublje razumijevanje ljudskog glasa, dovela su je do vlastitog pristupa fenomenu glasa. Pažljivo skladanim vježbama povratila je glas te postepeno razvila metodu “za otkrivanje glasa”.
Tijekom rada u centrima za osobe s poteškoćama u razvoju postavila je osnove za terapijsku primjenu “Škole za otkrivanje glasa”. Ovo pionirsko djelo nosila je predano do kraja svog života.

Škola za otkrivanje glasa
Danas kad je cijeli čovjekov unutrašnji razvoj pod jakim utjecajem materijalističkog svjetonazora, glazbena umjetnost omogućuje čovjeku ponovni susret s duhovnim. Pjevanjem se čovjek može uzdići iznad granica tjelesnosti, pronaći vezu sa svojim duhovnim bićem i svojim bližnjim, koristeći vlastito tijelo kao instrument.
Jedna od osnovnih grešaka koje prevladavaju u mnogim tehnikama za školovanje glasa je poimanje glasa kao proizvoda visoko organizirane materije, odnosno kao stvari. Međutim, visoko organizirana materija nije ona koja stvara glas, već se glas (po svojoj prirodi nematerijalan), manifestira preko nje.
U “Školi za otkrivanje glasa”, pjevanje se ne promatra kao rezultat pojedinih organa ili dijelova tijela,
već kao izraz cjelokupnog čovjekova bića. Glas, međutim, može biti “zatočen” zbog fizioloških i drugih prepreka. Kod ove metode pjevanja takve se prepreke nastoje otkloniti da bi se
ono sto je nazočno u svakom čovjeku otkrilo.
Prema tome, ljudski glas ne treba trenirati, školovati. Ono na što glas čeka jest oslobođenje, odstranjivanje prepreka koje ne dopuštaju da glas zazvuči u svojoj punini. Umjesto o školovanju glasa, trebamo govoriti o njegovu oslobađanju ili, još točnije, o otkrivanju glasa.

Iako je “Škola za otkrivanje glasa” uglavnom orijentirana prema umjetničkom i pedagoškom radu, potpunija slika o njoj stječe se uzimanjem u obzir i perspektive koju pruža terapijskom primjenom.

Comments are closed.