NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

 • RSS
 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter

VIGANJ USUSRET SVJETSKOM PRVENSTVU 2013

Posted by montun June - 12 - 2013 1 Comment

Viganj, 12.06.2012. – Danas je u prostoru Kuventa, Hrvatskog Doma Viganj upriličen sastanak predstavnika Općine, Turističke zajednice, Mjesnog odbora, Bofora, te udruga i ugostitelja Vignja kako bi se što prije definirali problemi vezani uz buduće Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci koje se organizira za manje od mjesec dana.

Na sastanku su bili načelnik Općine Tomislav Ančić,bivši  općinski viječnik  Niko Violić, direktorica TZ Jelena Radovanović, predsjednik MO Viganj  Miroslav Roso, predsjednik i tajnik Bofora Mario Roso i Robert Radovanović, predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog Doma Viganj Petar Ortolio i Ivan Pamić, te ugostitelji, vlasnici firme i obrta Ivica Kopić, Ivo Šeparović, Mario Bogoje, Hrvoje Fortunto, Vein Sršen, Dino Dalmatin, Darko Antunović, Dario Roso i Anita Perčić.

Najveći problem i dalje je iznalaženje sredstava za pokrivanje financijskih rupa. Naime, iako postoji glavni sponzor, a to je ESET NOD32 Antivirus, koji je pokrio troškove nagradnog fonda u iznosu od oko 30 000 eura, postoji još troškova u približno istom obujmu koje treba osigurati. Kako bi se iznašla ta sredstva odlučeno je na današnjem sastanku da se Organizacijski odbor proširi, te da u njemu uđu i predstavnici lokalnih vlasti, ugostitelja, te Hrvatskog doma Viganj. U slijedećih nekoliko dana Organizacijski odbor će imati još nekoliko pripremnih sastanaka.

ŠTO VIGANJ DOBIVA SVJETSKIM PRVENSTVOM

Svjetsko prvenstvo mora se iskoristiti u promidžbi Vignja kao svjetske top destinacije u windsurfingu i to ne samo u ljetnim mjesecima, već naročito i u zimskim mjesecima što bi moglo  doprinijeti produljenju sezone i popunjenosti smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta cijele godine. Da bi se ovo postiglo potrebno je organizirati Svjetsko prvenstvo na največem mogućem nivou, uključujući sve zainteresirane strane – od lokalne vlasti, do udruga, ugostitelja i drugih obrtnika i to na razini cijele Općine.

PROŠLOST VIGNJA GRAĐENA JE NA JEDRIMA JEDRENJAKA, A BUDUČNOST LEŽI  U JEDRIMA NA DASCI

No osim jedrenja na dasci turizam u Vignju se mora obogatiti i drugim sportskim, ali i kulturno-zabavnim sadržajima. Velike su mogučnosti razvoja drugih sportova na moru, A NAROČITO ONIH VEZANIH UZ VJETAR,  zašto se ne bi razmišljalo i o drugim natjecanjima – poput kitesurfinga, optimist, 49er, itd. Kako na moru, Viganj pruža brojne mogučnosti i na kopnu da spomenemo samo brdske utrke biciklima, pješačenje, itd.  Stoga je bitno sredstvima informiranja koji će biti prisutni na Svjetskom prvenstvu, kao i svim prisutnim gostima prezentirati što više mogučnosti koje naše mjesto pruža, a isto tako i prikazati dio naše bogate prošlosti, a napose našu bogatu pomorsku baštinu koja se može prikazati kroz izložbe i izdavanjem prigodnih publikacija.

POVIJEST NATJECANJA U JEDRENJU NA DASCI U VIGNJU

 Ivan Pamić, 15.03.2013. – slijedeći tekst je zaštićen autorskim pravom i može se prenijeti i upotrijebiti isključivo uz odobrenje autora – kontakt ivanpamic@hotmail.com

Večina slika dolazi iz arhive pok. Ivana Rosa

Da bismo shvatili cijeli put i razvoj turizma kao i windsurfinga u Vignju, moramo se vratiti nešto malo u prošlosti. Nakon uređivanja prostorija samostana u centru mjesta kojeg su Vignjani i Nakovjani  kupili za svoje potrebe 1910., osnovana je udruga Hrvatski Dom Viganj, a na inicijativu te udruge sredinom  tridesetih i Odbor za promet stranaca i razvoj turizma. Iz rečenog odbora nastalo je 1935. Društvo za promet stranaca, odnosno Društvo za unapredjenje turizma – Viganj na Pelješcu, preteča turističkog društva.

 Iduće godine osnovana je u prostorijma Hrvatskog Doma Viganj i Turističko-domačinska škola koja u mjestu djeluje kao pokretač lokalnog razvoja –  te od te godine u Viganj organizirano dolaze turisti. Stoga s pravom uzimamo 1936. godinu kao godinu u kojoj je počeo organizirani turizam u Vignju.  Već 1937. izdaje se prvi turistički prospekt Vignja, a iduće godine počinje se graditi i prvi hotel u mjestu.  U poslijeratnim godinama (1948)  Pelješac je obišla Savezna turistička komisija koja je dala odlične ocjene Vignju kao mjesto koje se može turistički razviti, s opaskom da je Viganj zbog kvalitete zraka svojevrsno zračno liječilište.

Zbog sve večeg priliva turista 8. travnja 1956. osniva se Turističko društvo Vignja, a iste godine bilježi se nešto manje od 3500 noćenja. Prošle godine, 2012. Viganj je zabilježio čak 75000 noćenja!

 Jedrenje na dasci kao sport se javlja kasnih šezdesetih i sedamdesetih, a vrhunac dostiže osamdesetih kad 1984.  biva priznat kao olimpijski sport. U tom periodu javljaju se i prvi jedriličari na dasci u Vignju, koji ubrzo uz Bol na Braču postaje njihovo najpopularnije odredište u bivšoj Jugoslaviji. Ubrzo se organiziraju i  razna natjecanja, a  vrhunac se dostiže organizacijom Europskog prvenstva 1990.  Druga polovica osamdesetih bilo je vrijeme kao preslika današnjem – politički potresi, raspad jednog sistema, visoka inflacija, besparica, nagomilani mjesni problemi i sve prisutnija bezvoljnost  mještana da sudjeluju u dobrovoljnim poslovima, kao i poremečeni međuljudski odnosi.

 

No, upravo zahvaljujući svojim izuzetnim klimatskim uvjetima koji osigurava u ljetnim mjesecima konstantni  Maestral, a usporedo s razvojem jedrenja na dasci kao sporta  Viganj je krajem osamdesetih doživio vrhunac u turizmu. Organizacijom prvenstva Jugoslavije i regata za Svjetski kup Viganj je privukao pažnju svih tadašnjih medija na prostoru bivše Jugoslavije.

Prvo organizirano natjecanje u Vignju bila je 6. kriterijska regata za Kup Jugoslavije u klasi DII – 31.07. 1986. Spomenimo ovom prilikom i pobjednike tog prvog natjecanja – teška kategorija 1. Živan Uroš, laka kategorija 1. Vidakovič Stojan, kategorija žene 1. Ošlak Juta.

Već  iduće 1987. Viganj postaje domaćin 10. jubilarnog prvenstva Jugoslavije i 7. Prvenstva Hrvatske u DII/Lechman i 1. Internacionalnog kupa u klasi FUN. Slijede 1988. i 89. XI i XII prvenstvo u DII/Lechman i II i III Internacionalni kup Vignja odnosno III i IV kup Jugoslavije u FUN jedrenju. Organizatori su bili PSP Peliška jedra i SSK Končar iz Zagreba, a generalni pokrovitelji TD Viganj i UTRO Viganj.

Zahvaljujući dobrim organizacijama prethodnih natjecanja i dobrim klimatskim uvjetima putem Turističkog saveza Jugoslavije omogućeno je Turističkom savezu Općine Korčule (Viganj je u sastavu Općine Korčule) da pošalje svog predstavnika na Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u klasi FUNboard, koje se održavalo te godine u Dampu u Njemačkoj, sa zadatkom propagiranja  turizma, a naročito windsurfa i prednosti Pelješkog kanala.  Zahvaljujući zalaganju dr. Živana Filippija, Aljoši Milatu, Željku Čosiću (predsjednik FUN podkomisije KJD-JSJ) i Momiru Jelovcu, postignuto je nešto što je tad izgledalo nemoguće – malo mjesto sa tristotinjak stanovnika  Viganj na Pelješcu, dobio je organizaciju 1. Europskog prvenstva u ovoj jedriličarskoj klasi.

Odmah po povratku Filippija iz Dampa počele su organizacijske pripreme. Nakon što je u najkraćem vremenskom roku obavljena sva potrebna dokumentacija stigla je i potvrda. Potom se prišlo organiziranju Organizacijskog i njegovog Izvršnog odbora. Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je Ivan Roso, a za Organizacijskog Predsjednik Savjeta Općine Korčule Tonči Gavranić. Odgovornost za organizaciju prvenstva podijeljena je na takmičarski dio prvenstva, koji je na sebe preuzela FUN potkomisija JSJ i manifestacijski dio prvenstva koji je na sebe preuzela Općina Korčula preko svog turističkog saveza. Sačinjen je Elaborat organizacije u kojem su točno utvrđeni zadaci svakog subjekta, kao i Financijski plan plan prihoda i rashoda prvenstva. Posebno je izrađen Elaborat organizacije takmičarskog dijela i TV elaborat.

Želja organizatora je bila da prvenstvo uspije u tri pogleda: sportskom sa što više natjecatelja, turističkopropagadnom za promociju turizma ovog kraja, te financijskom kako ne bi bilo gubitaka.

 

Iako su upučeni dopisi, zbog političke situacije u zemlji (početak raspada Jugoslavije), Europsko prvenstvo nije bio u mogučnosti otvoriti ni tadašnji predsjednik Jugoslavije S. Mesić , ni premijer Ante Mrković, te je Prvenstvo otvorio predsjednik savjeta Općine Korčule Gavranić. Svečano otvaranje održalo se na mulu uz postavljene tribine i uz kulturnozabavni program uz nastup Kumpanije iz Blata i velolučke klape Ošjak, te organizirane izložbe u Domu.  Ispred mula je bio usidren jedrenjak ratne mornarice Jadran – kao simbol pomorske prošlosti ovog kraja

Natjecanje se događalo u periodu 30. VI. – 7.VII., a na njemu se prijavilo 113 natjecatelja (79 muških i 24 ženskih) iz 19 europskih država – Francuska, Španjolska, Portugal, Švicarska, Italija, Austrija, Malta, Istočna Njemačka, Zapadna njemačka, Poljska, Belgija, Danska, Velika Britanija, Finska, Švedska, Norveška i Jugoslavija. Reprezentaciju Jugoslavije tada je predstavljalo 8 natjecatelja i jedna natjecateljka. Troškovi regata iznosile su tad  12000 DEM.

Nešto prije samog Europskog prvenstva u Vignju se kao generalna proba  održala  FUN regata za prvenstvo Jugoslavije  koja je odlučivala o sastavu reprezentacije na Europskom prvenstvu, a u kolovozu iste godine se održala i D2/Lechner regata za 13. prvenstvo Jugoslavije.

Zbog političkih razloga izbori 1990. i svj. Prvenstva u Italiji, mediji su manje popratili ovaj događaj koji je imao i financijskih gubitaka. Politička i financijska nestabilnost Jugoslavije kao i udaljenost od večih urbanih centara bili su jedan od razloga izostanka većih sponzora Europskog prvenstva.

 

No Viganj je zahvaljujući ovim regatama u rečenom periodu riješio neke svoje egzistencijalne probleme – uređena je vodovodna i  elektroenergetska infrastruktura, uređeno je poštansko odmaralište u centru mjesta, počela se probijati zaobilaznica, a pripremljen je bio i provedbeni urbanistički plan kojim je osmišljeno komercijalno turističko iskorištavanje prostora Liberana, s krajnjim ciljem da se u Vignju organizira Europski centar za jedrenje na dasci.

Godine 1988. osnovano je i ugostiteljskoturističko poduzeće, kao osnova razvoja mjesta u turističkom pravcu. Osnovana je bila i Zajednica mjesnih zajednica “Pelješka rivijera” sa sjedištem u Vignju – preteča Općine Orebić, a bila je pokrenuta i inicijativa za osnivanjem Turističke zajednice mjesta Vignja, kao i pošte. Isto tako osnovano je i Sportsko jedriličarsko društvo Viganj.

 

Nažalost ratni događaji devedesetih prekinuli su razvoj turizma, no upravo zahvaljujući jedrenju na dasci u Vignju se ponovno pokrenuo. Prvo natjecanje održalo se ponovno 1993. kada je u Viganj pristiglo tridesetak natjecatelja za Otvoreno prvenstvo Hrvatske. Od te godine sve do 1998. svakog ljeta održavale su se regate Otvorenog prvenstva Hrvatske u organizaciji Peliških jedara. Te godine došlo se na ideju o osnivanju sportske udruge u mjestu koja bi preuzela organizaciju. Tako je rođen BOFOR – klub sportova na moru i tehničke kulture. Slijedećih godina Bofor pod predsjedanjem Marija Rosa organizira ne samo regate jedrenja na dasci, več sudjeluje i u natjecanju u podvodnom hokeju, ronilačkim i ekološkim akcijama. Zahvaljujući dobrim organizacijama Bofor 2012. dobija organizaciju Srednjoeuropskog prvenstva koji se bodovao za Svjetski Kup, a iduće godine na kandidaturi za Svjetsko prvenstvo pobjeđuje San Francisco.

REGATE KOJE SU SE ODRŽALE U VIGNJU

/podatke prikupio Ivan Pamić/

 • 1986.  (30.-31.VII) – 6. KRITERIJSKA REGATA ZA KUP JUGOSLAVIJE U KLASI DII

 • 1987.  (30.VII.-2.VIII.) – 10. PRVENSTVO JUGOSLAVIJE U KLASI DII,                                                      (4.-5.VIII.) – 1. INTERNACIONALNI KUP VIGNJA U FUNBOARD KLASI

 • 1988.   (5.-7.VIII) – 11. PRVENSTVO JUGOSLAVIJE U KLASI DII,                                                                      (1.-4.VIII.) – 2. INTERNACIONALNI KUP VIGNJA I KUP JUGOSLAVIJE U          FUNBOARD KLASI

 • 1989.  (3.-6.VIII) – 12. PRVENSTVO JUGOSLAVIJE I REGATE ZA SVJETSKI KUP U        KLASI DII, (9.-13.VIII) – 3. INTERNACIONALNI KUP VIGNJA I 4. REGATA ZA KUP          JUGOSLAVIJE U FUNBOARD KLASI

 • 1990. (23.-26.VI) FUN REGATA VIGANJ 90 KUP JUGOSLAVIJE,

                             1. EUROPSKO PRVENSTVO U FUNBOARD KLASI

 • 1993. – 2013. OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE

 • 1998. – OSNOVAN BOFOR

 • 1999. OTVORENO PRVENSTVO I KUP HRVATSKE

 • 2011 – SREDNJEEUROPSKO PRVENSTVO

 • 2012 OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE – EUROPSKI KUP

 • 2013. – SVJETSKO PRVENSTVO

Nadam se da će ovaj tekst  dati zainteresiranima dovoljno motiva da se ukljuće u organizaciji Svjetskog prvenstva, jer ipak Viganj je malo misto od svega 300 stanovnika, a ove godine postaje centar svijeta.