NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

 • RSS
 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter

ŽELJKO MARINOVIĆ – IN MEMORIAM

Posted by montun May - 21 - 2013 1 Comment

Viganj, 21.05.2013. – Kad bi se nekog htjelo okarakterizirat kao jako poštenog čovjeka reklo bi se – “Pošteniji nego Žele!”.

Ne dočekavši 90. godinu napustio nas je naš sumještanin Želimir Marinović. Žele je bio rođen prije 89 godina u Trpnju, a sa svojim roditeljima Markom i Jakom živio je u Oskorušno, da bi se s njima vratio u Blato nakon što je završio 3 razreda osnovne škole, te počeo nadničariti. Tijekom II svjetskog rata, nakon kapitulacije Italije, uslijed njemačke ofenzive sa familijom je otišao u zbjeg na Vis 1943. Dok su ostali otišli u El Shatt, on se s 18 godina priključio 1. Dalmatinskoj brigadi, gdje je služio kao kurir. Prvo vatreno krštenje imao je u oslobađanju svog Blata gdje je bio i ranjen šrapnelom u glavu. Do kraja rata još je dvaput bio ranjen, u ruku i nogu, a najteža bitka mu je bila oslobađanje Knina. Nakon rata radio je u Gradini, a kasnije na benzinskoj pumpi u Korčuli, a oženio se u Vignju, gdje je sagradio kuću i ostao živjeti do raja života.

Možda će to danas zvučati nestvarno, no šjor Žele mi je u jednom razgovoru rekao da mu je najsretniji dan u životu bio kad je od gospodara kod kojeg je nadničario dobio prve postole.

One Response so far.

 1. Linda De La Rosa says:

  Ivan,
  Thank you for posting this news.
  It breaks my heart to hear this …
  If my memory serves me correct he was always happy and smiling and always made me smile!
  I believe he was a good friend to Dino’s late grandfather.
  All my best to Viganj! I love and miss everyone in Viganj!!!
  Love, Linda De La Rosa