NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
Tekst: Ivan Pamić
Ove godine se obilježava 2000 godina postojanje DALMACIJE –  jedne od najstarije najstarije europske pokrajine. U povodu toga Udruga Dalmacija  priprema svečano obilježavanje ovog jubileja. Inicijativa Udruge Dalmacija za obilježavanje velikog i značajnog jubileja, Dva milenija Dalmacije, naišla je na veliku potporu Ministarstva kulture RH na čelu s ministricom Andreom Zlatar Violić, te ujedno dobila brojne potpise podrške od zastupnika u Saboru RH, predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, ministara u Vladi RH te mnogih poznatih javnih osoba – navodi se u priopćenju Upravnog odbora Udruge Dalmacija. Udruga Dalmacija će pismenim putem od Sabora RH zatražiti proglašavanje desetljeća Dalmacije kako bi se dostojno i na najvišoj mogućoj razini obilježilo dvije tisuće godina postojanja najstarije hrvatske regije te ujedno kolijevke hrvatske države – njezine književnosti, kulture, brodogradnje, ribarstva, pomorstva, vinogradarstva, kao i mnogih drugih grana ključnih u razvoju hrvatske države kroz povijest. Dalmacija jest sama esencija hrvatske kulture i Hrvatska je nezamisliva bez obola koji je Dalmacija tijekom stoljeća dala u stvaranju njezina identiteta. Ujedno, Dalmacija je kao regija jedan od svijetu najprepoznatljivijih hrvatskih brendova.
U POVODU PROSLAVE UPUTIO SAM UDRUZI DALMACIJA IDEJU O ODRŽAVANJU JEDNE PRIJATELJSKE UTAKMICE REPREZENTACIJE DALMACIJE – smatram da bi jedna nogometna utakmica odabrane selekcije Dalmacije s nekom drugom svjetskom reprezentacijom  promovirala Dalmaciju u svijetu više nego išta. Ne zaboravimo da je nogomet prva sporedna stvar u svijetu! Ne zaboravimo i to da iz Dalmacije dolazi i prvi prikaz modere nogometne lopte!
Nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Pronađen je na nalazištu Tilurium, na lokalitetu Gardun, a datira iz 2. stoljeća.         Nogomet se igrao u Gardunu u krugu rimskih vojnika i sinova uglednika, ali je igra originalno bila ilirska te su je Delmati igrali davno prije dolaska rimske vojske. To potvrđuje i činjenica da nigdje na prostoru Rimskog Carstva, osim u Gardunu, nije pronađen nikakav uzorak ili lik povezan s ovom igrom. Službeno glasilo najviše svjetske nogometne organizacije,             FIFA NEWS, u svom broju 71 iz 1969. godine je otkriću amatera arheologa Josipa Bepa Britvića posvetilo naslovnicu svog časopisa uz naslov             Arheologija i nogomet. FIFA tvrdi da je otkriće u Sinju informacija važna za arheologiju i nogometne obožavatelje
 SMATRAM DA BI SE U OBILJEŽAVANJE DVA MILENIJA DALMACIJE SVAKAKO TREBALA ORGANIZIRATI NOGOMETNA UTAKMICA REPREZENTACIJE DALMACIJE NA POLJUDU S MODRIĆEM KAO KAPITENOM!
U svijetu i Europi postoje mnoge nogometne reprezentacije koje se ne nalaze pod okriljem bilo FIFA-e ili UEFA-e, no ipak igraju međunarodne utakmice u kojima ponekad čak i nadigraju nacionalne selekcije koje se nalaze pod okriljem navedenih organizacija. Najpoznatija takva selekcija je reprezentacija Katalonije koja s igračima poput Busquetsa, Xavija, Puyola, Krkića i ostalih predstavlja značajnu nogometnu silu, te svake godine oko Božića odigrava jednu međunarodnu utakmicu. Nogometni savez Katalonije osnovan je već 1904. i od tad je odigrala preko 200 utakmica, a među ostalim i s reprezentacijama Brazila, Nigerije i Argentine. Argentinu su prije dvije godine čak i nadigrali s 4-2. U reprezentaciji igraju nogometaši koji su rođeni na području Katalonije ili su porijeklom od tamo. Budući da nisu pod okriljem FIFA-e, za Kataloniju mogu igrati i igrači koji nisu porijeklom Katalonci, ali im je Savez uputio pozivnicu. Osim Katalonije, postoje i druge priznate i nepriznate zemlje, te pokrajine koje igraju međunarodne utakmice izvan okvira FIFA-e poput Grenlanda, Baskije, Bavarske, Tibeta, Gibraltara, Vojvodine, Vatikana, Kurdistana, Kosova, Uskršnjeg otoka, pa sve do reprezentacije Roma. Večina ovih selekcija okupljena je u organizacije poput New Federation Board – NFB i International Footbal Union – IFU. NFB je osnovan 2003. i okuplja uglavnom zemlje koje nisu međunarodno priznate, dok je IFU osnovan 2009. i okuplja sve nacije, pokrajine, nepriznate države i regije koje nisu pod FIFA-om, te tijesno s njom surađuje. S druge strane postoje pokrajine koje nisu nezavisne, a igraju pod okriljem FIFA-e, poput Farskih otoka, Walesa i Škotske. Gledajući sve izneseno šteta je da Dalmacija, kao jedna od najstarijih pokrajina u Europi, nema svoju reprezentaciju i svoj Nogometni savez, koji bi mogao biti član IFU-a, te organizirati međunarodne revijalne utakmice protiv recimo Italije, Slovenije, Crne Gore ili recimo Katalonije. Ne moramo ni naglašavati kakva bi to bila promocija za Dalmaciju i turizam, naročito ako bi se ti nogometni susreti održavali u ljetnim mjesecima. Zamislite samo naslove u novinama “NA POLJUDU SE SUSRELE REPREZENTACIJE ŠPANJOLSKE I DALMACIJE”, “ITALIJA ODIGRALA NEODLUČENO S DALMACIJOM”, itd. Dalmacija bi mogla utakmice organizirati i u vrijeme božične stanke, kao i reprezentacija Katalonije ili u ljetnoj stanci koja bi bila još atraktivnija.

One Response so far.

  1. Mate says:

    Naprid Dalmacijo! Zivjela nezavisna republika Dalmacija!