NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

PREZENTACIJA KNJIGE “IVAN LUPIS-VUKIĆ”

Posted by montun June - 9 - 2012 0 Comment

Tekst: Ivan Pamić

Slike: Željko Grmuša/Ivan Pamić

Viganj, 08.06.2012. – U predivnom ambijentu Kuventa, klaustra bivšeg Dominikanskog samostana u Vignju, održana je prezentacija knjige Branke Bezić-Filipović “Ivan Lupis-Vukić, prvi hrvatski iseljenički novinar”. Upravo je Ivan Lupis-Vukić pokrenuo inicijativu za kupnju samostana od Dominikanaca kako bi unutar nj smjestio čitaonicu, školu i plesnu salu. Iz te inicijative rodila se ideja o osnivanju društva “Hrvatski Dom za Viganj i Nakovanu”, te je ona kao takva osnovana pred ravno sto godina. Zbog toga, a i zbog mnogih drugih stvari koje je Ivan Lupis-Vukić učinio za Viganj, ali i šire (bio zastupnik Dalmatinskog sabora, poznati iseljenički novinar i političar), Ivan Pamić prošle godine pokrenuo je inicijativu o prezentaciji knjige u samom Vignju, kao i o postavljanju spomen ploče unutar Kuventa. Iako je inicijativa o postavljanju ploče Ivanu Lupisu-Vukiću bila već pokrenuta odmah poslije njegove smrti 1967., trebalo je točno 45 godina da se ona konačno izradi i postavi i to upravo na 100, godišnjicu osnivanja Društa Hrvatski Dom Viganj.

Program prezentacije knjige i ploče bio je sadržajan i bogat. U 18:00 na rodnoj kući Ivana Lupisa-Vukića podignuta je spomen ploča, koju je otkrila autorica Branka Bezić-Filipović, da bi se zatim program premjestio u Kuventu, gdje su predsjednik Hrvatskog Doma Petar Ortolio i predstavnik Općine Vlado Bogoje pozdravili okupljene. Nakon toga su prof. Mara Pilković – kćerka Ivana Lupisa-Vukića, i novinar Slobodne Dalmacije gosp. Šarac predstavili autoricu i knjigu. Nakon što je autorica upoznala nazočne s djelom i likom Ivana Lupisa-Vukića, gosp. Mara Pilković otkrila je njegovu spomen ploču. Nakon toga uslijedio je zabavni programu kojem je nastupila ženska klapa KURIJOŽE iz Splita, te dvije pjesnikinje koje žive i djeluju u Vignju – Nedjeljka Lupis i Tatjana Kadoić-Grmuša.

Hrvatski Dom posebne zahvale šalje svim Vignjanima i prijateljima Vignja koji su se odazvali na ovaj kulturni događaj, Općini Orebić radi pokroviteljstva, udrugi UMO radi razglasa, Slastičarni TIM Antunović radi slastica, gosp. Željku Grmuši radi slikavanja i snimanja, te svim drugim koji su pomogli u organizaciji.