NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

NANOGE OD CRNOG MORA DO DOMA

Posted by montun June - 26 - 2012 0 Comment

Gospodin Mladen Grbin pronašao je rukom zapisanu priču njegovog djeda Roka Kosića rođ.1875 u kojem opisuje putešesviju svoga oca Luke Kosića (1821 – 1889), koji je sa Kućištaninom Vlahom Krunajevićem (1837 -   ) i još dvojicom zbog ratnih neprilika 1858. morao nanoge proći put od Crnog Mora do Dubrovnika.

“ Moj pokojni otac Luka Kosić pokojnoga Bartula se je rodio 18.sijecnja 1821 od oca Bartolomea i majke Marije, kceri Ivana Stjepana Slabica. Na krstenju je dobi ime Luka. Kumovali su mu Sabo sin Frana Kovačevića i Mandalene  Marka Nikole Kosić te Juro Radić, župnik.

Umro je u Vignju dana 26. rujna 1889 u 7 sati ujutro a zupnik Jakov  Alesić je podijelio crkvene obrede.

 

Promemorio mog pokojnog oca Luke Kosica pok. Bara koji je bio ukrcan kao (nostromo) zapovjednik palube na jedrenjaku Melkior vlasnosti sada pokojnoga Fisković Krista Iz Orebića.

 

Plovili su po raznim lukama Sredozemnog mora u godini 1858 otišli su u Crno more u Odesu u Rusiji da bi ukrcali pšenicu za Trst u Austrougarskoj monarhiji gdje ih je zatekao rat od Krima izmedju turske i ruske carevine. Tada je bila prekinuta morska veza s svijetom. Jedrenjaci koji su se tu nalazili morali su odleći tu do svrsetka rata. Kapetan Kristo Fisković pozvao je posadu broda na dogovor te im rekao ovako - “Djeco moja, mi dok ne svrši rat ne možemo odavle. Ja ću vas hraniti na brodu ali plate vam nemogu dati jer brod ne zaradjuje. Večinom posada nije htjela ostati na brodu vec su odlučili pješice se vratiti svojim kućama, izmedju kojih je bio i moj otac, Vlaho Krunajević iz Kucista , Ivo Medović te Anton Šaić iz gornjeg Pelješca. Svaki je uzeo svoju mornarsku prtljagu, saket, stramac i škrinjicu. I tako iz Odese preko Balkana ljudi su im dolazili u susret s hranom, a spavali su po stajama na slami. Tako su putovali 50 dana dok su stigli u Gruž. Iz Gruža su došli u Kućište s bracerom Kosović Šimuna iz Kućišta.

Ovo sam čuo pripovijedati od kapetana Frana Krunajevića pok Vlaha ciji je otac bio u karavani preko Balkana.”

Tursko carstvo 1858 god

 

BOMBARDIRANJE ODESE 1856

Na margini lista kasnije je napisao slijedece: ”Mojim nasljednicima naznanje da škrinjica koja se nalazi na gornjemu podu gdje mama Anica Kosic drži mindele a naši nasljednici su Frano sin i Tonka Grbin Kosić kao i nasa unučad drže na vječnu uspomenu djeda i babe da se ne smije otudjiti niti naša stojna kucća na Smokvici u Vignju (Niti otudjiti niti prodati. Vas otac Roko Kosic pok Luke Vam tako naredjuje.

 

Kuća Kosić na Smokvici

Post scriptum .Radnici koji su uredjivali kuću su bacilli škrinjicu na gomilu te je ona uništena…