NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

SVETA POTVRDA U VIGNJU

Posted by montun May - 15 - 2011 0 Comment

Piše: Ivan Pamić

Slike: Tea Javorčić/Mirela Roso


Viganj, 15.05.2011 – Danas je bilo posebno svečano u župi Sv. Mihovila koji uključuje naselja Lovište, Nakovanu, Viganj i Kućište. U crkvi Gospe od Rozarije u Vignju 9 krizmanika primilo je sakrament krizme. Svetu misu predvodio je dubrovački biskup don Mate Uzinić koji je krizmanicima i podijelio sakrament.

Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu “sakramenata kršćanske inicijacije”. Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi.

Krizmu obično dodjeljuje biskup, kada dijete postane malo starije i zrelije da osobnije i svjesno prihvati kršćanski život, s navršenih četrnaest ili petnaest godina starosti, obično u osmom razredu osnovne škole (u Hrvatskoj).

Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Da bi se jasnije označio dar Duha Svetoga, vrlo je rano uz polaganje ruku dodano i mazanje mirisnim uljem (krizmom). To mazanje tumači i sam naziv “kršćanin” što znači pomazanik, izvedeno iz samoga imena Krista kojega je Bog pomazao Duhom Svetim. Tako i danas ljudi prilikom sakramenta Svete potvrde primaju na sebe Duha Svetoga koji će im dati dodatnu snagu, ispuniti ih svjetlom za bolji kršćanski život, da bi što bolje mogli razumjeti ono što im je Bog objavio.

Potvrđenika biskupu predstavlja kum. Poželjno je da to bude isti kum koji je prisustvovao i krštenju. Kum postaje pomoćnik, vodilja i uzor u kršćanskom životu potvrđenka. Osim što će ta osoba krizmaniku biti osobni prijatelj na kojeg će se uvijek moći osloniti, on mora zadovoljavati određene uvijete i mora se isticati uzornim kršćanskim životom.

Kao prvo mora biti dovoljno zreo i svjestan primitka te vrlo važne zadaće. Mora biti kršten, potvrđen i pričešćen te pripadat zajednici Katoličkoj Crkvi. Isto tako mu crkveni zakoni ne smiju zabranjivati vršenje službe kumovanja.

_______________________________________________

VILLA PAMIĆ

CONTACT: ivanpamic@hotmail.com

VIGANJ ACCOMODATION VACATION APARTMENTS APARTMANI VILLA