NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

PRONAĐEN RIMSKI NOVČIĆ

Posted by montun May - 17 - 2011 3 Comments

Piše: Ivan Pamić

Viganj, 15.05.2011 – Danas je prilikom kopanja vrta u blizini Doljanske ulice pronađen rimski novčić iz 1. st. poslije Krista.

Radi se o bakrenom sesterciju koji je vjerojatno dao iskovati car Tiberije između 31. i 37. god. poslije Krista. Na jednoj strani prikazana je lijevi profil cara Augusta Oktavijana s natpisom DIVVS AVGVSTVS PATER, a s druge je prikazan oltar “providnosti” cara Augusta – Ara Providentiae Augusti, s natpisom PROVIDENT u podnožju i slovima S i C s obje strane. Oznakom SC ( Senatus Consulto) označava se da je novčić kovan uredbom Senata.

Za vrijednost ovog novčića prije 2000 godina mogle su se kupiti dvije štruce kruha ili litra vina. Tunika se mogla kupiti za 15 novčića, magarac za 500, ropkinja za 2500, a dobar rob mogao se nabaviti za 5000 sestercija. Rimski legionar imao je godišnju plaću od 900-1200 sestercija, s prosječnom dnevnicom od 3 sestercija. Vrijednost jednog sestercija tada je vrijedio oko 1 euro. U numizmatičkim krugovima ovaj 2000 godina star novčić procjenjuje se na 50 do 100 eura, no on vjerojatno neće završiti u zbirci nekog numizmatičara, već u lokalnoj zavičajnoj zbirci u osnivanju.

Inače Viganj je poznat po brojnim rimskim nalazima, poput poklopca sarkofaga, amforama, ostacima zidina Ville rusticae, te jednog rimskog natpisa iz 1. st. poslije K. Rimljani su naselili ovo područje nakon što su pokorili zadnje ratoborne Ilire, a u njihovom pokoravanju naročito se istaknuo August Oktavijan (car 27.pr.K – 14.poslije K) koji je 35. pr.K. pobio sve muškarce plemena Plereja na Korčuli i Mljetu, a žene i djecu odveo u roblje.

VILLA PAMIĆ

CONTACT: ivanpamic@hotmail.com

VIGANJ ACCOMMODATION VACATION APARTMENTS APARTMANI VILLA

3 Responses so far.

  1. Joško says:

    Ako vridi 100 Eura, to je 50 Dojič maraka, 10 kila teletine, 10 litara vina, mogli bi počet opet iskopi, gori su nan i ralice i bageri.:)

  2. […] 12.03.2012. – Gotovo godinu dana nakon pronalaska rimskog novčića, u Vignju je pronađen još jedan. Naime danas je tijekom okopavanja maslina na predjelu Montuna […]