NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

TRAJEKTNA LUKA PERNA

Posted by montun March - 23 - 2011 0 Comment

RAZVOJNI PROJEKTI –  SAN ILI JAVA? (5) U slijedeća nekoliko nastavaka pisati ćemo o projektima koji se planiraju ili su u tijeku, a koji će značajno promijeniti život našeg kraja. To su prije svega Pelješki most, zatim povezivanje Pelješca i Korčule, autocesta do Dubrovnika, projekt Hrvatski san, izgradnja novog trajektnog pristaništa u Perni, obilaznica Orebić, te izgradnja nove pomorske i zračne luke na otoku Korčuli

 

Trajektna luka Perna i zaobilaznica Orebić

Prometni kaos koji uzrokuje trajekt u središtu Orebića, a naročito  u ljetnim mjesecima nagnao je Općinu da pronađe neko novo rješenje u vidu premještanja trajektnog pristaništa izvan naselja. Idealna pozicija pronađen je u istočnom dijelu turističkog kompleksa Perna. Urbanistički plan trajektne luke Perne izradio je  Arhitektonski fakultet u Zagrebu, a objavljen je u službenom glasniku Općine Orebić 2010. Plan obuhvaća područje kopnene površine  od 1,35 ha, te ukupno s morskom ima 5,03 ha površine. Plan predviđa izgradnju gata,  komunalnih i pomočnih zgrada (caffe-bar, javni WC), parkirališta, kao i proširenje pristupne ceste. Centralni objekt bit će mul od 90 metara s mogučnošću priveza s jedne i druge strane.

PLAN TRAJEKTNOG PRISTANIŠTA PERNA

Zbog teške ekonomske situacije teško je predvidjeti kada će započeti radovi na novoj luci, no sasvim je sigurno da će biti povezani s radovima na obilaznici Orebić.