NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Viganj, 08.10. 2016. subota – U organizaciji  Sveučilišne knjižnice u Splitu i suorganizaciji Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskog doma Viganj, te Mjesnog odbora Viganj i Općine Orebić u poslijepodnevnim satima održan je stručni skup povodom 140. godišnjice rođenja Ivana Lupisa-Vukića, poznatog novinara, publiciste, političara, te osnivača Hrvatskog doma Viganj .

Program ovog skupa započeo je već u Splitu otvaranjem izložbe “Ivan Lupis Vukić (1876.-1967.) za kulturu srca” autorice Mihaele Kovačić, a nastavilo se u prekrasnom ambijentu klaustra Kuventa Hrvatskog doma Viganj izvedbom orebićke klape Geta. Skup je nastavljen u sali gdje je prikazan kratki biografski film o Lupisu-Vukiću, autorice Branke Bezić Filipović, a nastavljeno izlaganjem Marijana Buljana, dr.sci. Mislava Rubića, te Mihaele Kovačić. Pedesetak okupljenih pozdravili su kao domaćini predsjednik MO Miroslav Roso, predsjednik Hrvatskog doma Viganj Ivan Pamić, te načelnik Općine Tomislav Ančić.

Nakon predavanja, prišlo se otkrivanju spomen poprsja Ivana Lupisa Vukića koji je postavljen u spomen parku ispred crkve Gospe od Rozarije  i Hrvatskog doma Viganj. Prvotno je bilo predviđeno da se spomenik postavi u klaustru Kuventa, no zbog monumentalnosti odlučeno je u konačnici da je spomen park ipak prikladniji prostor. Spomenik, autora Kuzme Kovačića otkrila je Mara Pilković, kćerka Ivana Lupisa – Vukića, a nakon toga uslijedila je svečana večera. Slijedeči dan sudionike skupa  se provelo kroz povijesni prostor Nakovane.

U prigodi ovog skupa izdana je i mala knjižica, a dogovoreno je da će se i slijedečih godina organizirati slični stručni i znanstveni skupovi u Vignju kako bi se održala spomen na ovog značajnog Vignjanina – “Dani Ivana Lupisa-Vukića”.

Organizacijom ovakvog događaja jedan mali Viganj bi se mogao  afirmirati  i u kulturni i znanstveni centar ovog područja.

Comments are closed.