NAKOVANA, VIGANJ & KUĆIŠTE news

News and Tourist info portal

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

PROGRAM “KULTURNO LJETO VIGANJ 2013”

Posted by montun May - 30 - 2013 1 Comment

 Tekst: Ivan Pamić

Viganj, 27.05.2013. – Na sastanku Upravnog odbora Hrvatskog doma Viganj jednoglasnom je odlukom danas prihvaćen plan rada udruge za ovo ljeto i program Kulturnog ljeta Viganj 2013.

Ovih dana privode se kraju radovi na uređenju galerije sa pristupnim stepeništem, te se za 08.06. planira svečano otvaranje Kuventa i kulturnog ljeta. Ostvarivanjem ovog plana Viganj izlazi iz kulturnog provincijalizma, te postaje kulturni centar ovog kraja. Sa preko 30 kulturnih događaja s fokusom na prostor Kuventa, Viganj će pružiti svojim gostima dodatni sadržaj, a raznovrsnošću događaja ugoditi svim dobnim i društvenim skupinama. Kuvenat će ugostiti nekoliko slikarskih izložbi, kao i izložbu skulptura, dvije kazališne predstave, dječju radionicu, nekoliko prezentacija knjiga, te susrete klapa i drugih vokalnih i folklornih skupina, kao i desetak živih svirki raznih glazbenih izričaja. Ostvarivanjem ovog programa Viganj se s obzirom na broj stanovnika, može staviti uz bok Dubrovniku, te postati primjer kako  mala mjesta mogu postati vrelom kulture.

Ovo se postiglo ponajprije požrtvovnošću mladih članova volontera Hrvatskog Doma Viganj, sakupljanjem donacija i dobrotvornim radom. Općina Orebić i Turistička Zajednica, kao i veliki broj donatora prepoznali su trud i perspektive ovog projekta, te ga u velikoj mjeri podržale i financijski i logistički. Prilikom svečanog otvaranja svi donatori biti će navedeni poimenice. Ne smijemo zaboraviti i srodne udruge poput Udruge mladih Orebić koja je u znatnoj mjeri pomogla i financijski i logistički.

Udruga Hrvatski dom Viganj ovom prilikom zahvaljuje svima koji su dosad pomogli, kao i onima koji će pomoći u budučnosti.

 

Prema planu je predviđeno da nakon svečanog otvaranja Kuvenat bude otvoren posjetiocima svaki dan od 8h ujutro do 23h navečer, a prostor će održavati i nadgledati volonter Hrvatskog Doma. U sklopu Kuventa, osim izložbi posjetioci će moći besplatno koristiti Wi-Fi Internet, a u uporabi će biti i javni zahod.

Evo kako izgleda program Kulturnog ljeta Viganj 2013 s detaljnim opisom:

HRVATSKI DOM VIGANJ – KULTURNO LJETO VIGANJ 2013

    • 08.06. SVEČANO OTVARANJE KUVENTA  I PROGRAMA KULTURNO LJETO VIGANJ 2013.

      Kulturno ljeto započeti će svećanim otvaranjem novouređenog prostora Kuventa uz uvodni pozdrav predsjednika Doma i uglednih uzvanika. Nakon toga će se predstaviti mladi viganjski glazbeni talenti –  polaznici Glazbene škole Orebić – Eva Nikpaljević-Čerezin (9 god), Vito Njakara (9 god) i David Opolzer (10 god).

      Nakon toga slijedi prezentacija knjige “Hrvatski Dom Viganj – 100 godina djelovanja”, gdje će autor Ivan Pamić upoznati prisutne s važnosti ove kulturne udruge koja je u mjestu djelovala ne samo prosvjetiteljski, već i razvojno.

      U nastavku će se prisutne upoznati s detaljnim programom Kulturnog ljeta, a zatim slijedi svečana zakuska i živa glazba

    • 14.06. KLAPA “ADRIATICUM” Mlada klapa Adriaticum iz Šibenika zabavljat će svojim izvedbama posjetitelje Kuventa

    • 15. 06. KAZALIŠTE SVAROG PREDSTAVA ZA ODRASLE “GOSPOĐA MINISTARKA” –  Po prvi put u povijesti Kuvenat će ugostiti jednu predstavu i to po gotovo prepolovljenoj cijeni ulaznica.  Prema slavnoj komediji „Gospođi ministarki“ Branislava Nušića, Jan Janković i Dubravko Sidor napisali su tekst „Gospođa ministarka v Svetom Ivanu“. Nušićeva „Gospođa ministarka“ pojavila se na tadašnjim pozornicama Kraljevine Jugoslavije 1923.- e godine. Teško bi bilo pronaći grad, palanku, varoš ili općinu gdje ova slavna komedija nije pronašla glumce koji su se u njoj okušali i pokušali nasmijati općinstvo od Triglava do Gjevgjelije. Vignjani dođite, nasmijte se i kulturirajte uz odličnu predstavu Kazališta Svarog

    • 16. 06. KAZALIŠTE SVAROG PREDSTAVA ZA DJECU “AVIJONKO SE ŽENI”– Odmah slijedeći dan Kuvenat ugošćuje i predstavu za djecu i to po minimalnoj cijeni ulaznica. Ne propustite dovesti djecu da pogledaju kako “Avijonko se ženi” : Ftiček prezimenom Avijonko odlučio se oženiti – prema onoj međimurskoj “Ftiček veli da se ženil bode…”. Upozna Slavicu Kravicu, plemenitu, koja pjeva neku drugu pjesmu: želi da joj muž ima rogove i pase travu. Onda upozna Zlatu Ribicu koja bi da njezin budući pliva uzvodno i nizvodno, da bude pravi ribac. Onda naiđe na Mariju Mačku, finu frajlicu Macu, koja bi da joj muž lovi miševe. A Ftiček bi neku koja leti. I to se dogodi! Dolebdi Duška Dušica, iz roda duhova, ženski duh. Ali njezin bi muž morao letjeti kroz zidove i živjeti u starom napuštenom dvorcu. Ali Ftiček bi se raspao u stotinu komadića da pokuša letjeti kroz zidove dvorca. Osim toga Dušica je tako blijeda i krhka. On bi ipak neki snažni stroj. I eto lokomotive, i to one vrlo snažne što vuče i trideset vagona uzbrijeg. Po tračnicama. Ali Avijonko ne vozi po tračnicama nego leti zrakom. I kada mu se učini da nikada neće naći ljubav svoga života koja bi letjela s njim, upozna Ljubicu svoga života. Ali da biste saznali tko je zapravo ta ljepotica, trebate pogledati predstavu…

    • 22.06. 20:00h OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA “BASINSKI MONOLOG” NENA FRANIĆA –  Prva izložba koja će biti otvorena u Kuventa biti će izložba viganjskog umjetnika iz Basine Nena Franića. Franić je inspiraciju za svoja djela  dobio prije desetak godine, te u periodu od manje od godinu dana stvorio desetak djela.  Ovo je prva njegova javna izložba.  Nakon izložbe slijediti će živa svirka “Charlie benda” iz Orebića.

    • 29.06. 21:00 ŽIVA SVIRKA “NEVER NAMED”  – rock grupa iz KorčuleKUVENAT

  • 01.07. 20:00h OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA “JEDRA” VESNE SUHOR

    Vesna Suhor rođena je u Korčuli, te je diplomirala grafički dizajn na katedri dr. Duška Kečkemeta. Slikarstvom se bavi od studentskih dana, a radi kao kustosica i voditeljica Pomorskog muzeja u Orebiću. Za motiv ove izložbe izabrala je jedra. Jedra kao odraz tradicije, kulturne, povijesne i materijalne baštine ovog kraja, a naročito Vignja  kao centra jedrenjaka u prošlosti, a današnji centar jedrenja na dasci.

  • 08.07. SVEČANO OTVARANJE SVJETSKOG PRVENSTVA U JEDRENJU NA DASCI –

  • 09.07. 21:30h ŽIVA SVIRKA  GRUPE “GUSTAFI” –  Po prvi put  Hrvatski Dom Viganj će organizirati jedan koncert izvan zidina Kuventa i to ne bilo koji. U Viganj, na novootvoreno igralište “SRC učitelj Ante Kosić” dovesti će ni manje, ni više nego šesnaestočlanu grupu GUSTAFI iz Istre.

    Gustafi su glazbeni sastav kojeg su 1980. u  Vodnjanu osnovali Edi i Vlado Maružin, Čedomir Mošnja, Igor Arih i Livio Morosin pod imenom Gustaph i njegovi dobri duhovi. Svoj prvi, od zasada devet albuma, jednostavnog naslova V, objavili su 1985. godine. Skupina je prepoznatljiva po spajanju rock glazbe sa istarskom narodnom glazbom, bluesom i tex-mexom, te se smatraju jednima od glavnih predstavnika ča-vala. Najpoznatiji su po hit-pjesmama Brkica, Kega si sanjala, Katarina, Kadi su ta vrata, Kurijera i dr. Od originalne postave ostali su autor tekstova i glazbe Edi Maružin, Vlado Maružin i Čedomir Mošnja. Svoj najnoviji studijski album snimili su u lipnju 2009

    Budući da je organizacija ovog koncerta veoma zahtjevna, Hrvatski Dom Viganj  moli sve da pomognu. Za Korčulane će biti organiziran i brodski prijevoz.

    • 11.07. 20:00h OTVARANJE IZLOŽBE  IVANE DUŽEVIĆ“DODIR STVARANJA” – Mlada umjetnica porijeklom iz Vignja, dopremiti će svoju izložbu “Dodir stvaranja” iz daleke Rijeke u Kuvenat. Ivana Dužević rođena je  u Rijeci 1983. godine.  Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci upisuje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2007. godine u klasi izv. prof. Slavomira Drinkovića. Tijekom fakultetskog obrazovanja bila je stipendistica Grada Rijeke. Sudjelovala je na više skupnih i samostalnih izložbi, a četiri skulpture postavljene su joj u javnom prostoru. Članica je HDLU-a Rijeka.  Živi i radi u Rijeci, kao učiteljica likovne kulture u OŠ „Srdoči“. O IZLOŽBI: Autorica Ivana Dužević predstavit će se izborom  radova  nastalih kroz više  ciklusa stvaranja.  Osjećajući kompleksnost osjećaja i postojanja, Ivana Dužević rastvarajući formu čini slagalicu, smišljenu kombinaciju koja ne mora biti konačna i završena. Ona je sastavljena od zasebnih, samosvojnih elemenata posebno dorađenih. Njihova čista i mirna površina, napeta je i zaglađena, na njoj nema tragova obrade, traga ruke ili alata. Ispod opne proizlazi ljepota likovnosti, svijet stvaranja, dodir materije.

      Svaki dio kao da postoji sam radi sebe, sličan drugom, a ipak dovoljno različit da bi se zajedničkim međuodnosom dopunio i ostvario svoju ulogu u jedinstvu koje nastaje. Ništa ne narušava harmoniju, sve se uklapa bez kontrasta i sukoba, u ritmu života, pulsirajuće stvarnosti iz kojeg proizlaze naši postupci, raspoloženja.

      Različita u izboru formi Ivana različitost pokazuje i u izboru materijala. Različitost uvjetovana interesom koji svaki od njih nudi, što on zapravo jest i koja mu je mogućnost iskaza. U kiparstvu je materijal bitan, jer djelo nastaje interakcijom, prožimanjem kiparske ruke i materijala. Njegovim izborom prepoznaje se smisao, on je medij iskaza i medij rada.

    • Nakon predstavljanja mlade umjetnice slijediti će u 21:30 “JAZZ & WINE NIGHT” na kojoj će JAZZ GRUPA FLYSTONES  zabavljati prisutno, dok će istodobno desetak istaknutih peljeških vinara predstavljati svoja vrhunska vina.

    • 14.07. 22:00 DJ NIGHT –  Kako mladi ne bi bili zakinuti za zabavu, predviđena je i noć moderne glazbe s DJ-om. Susret tradicionalnog i modernog u Kuventu.

    • 20.07. 19:00 OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA “SUSRET GENERACIJA” IVA MARIČIĆA – ĐANIJA I VEINA SRŠENA

      U prostoru Kuventa predstaviti će se svojim djelima dva umjetnika generacijski  udaljeni, no  povezani u ljubavi prema slikanju i crtanju Ivo -Đani Maričić i Vein Sršen.

      Ivo Đani Maričić rodio se u Orebiću 1937. godine, a prvi umjetnički izražaj imao je  upravo ovdje u Kuventu, gdje je za vrijeme 2. Svjetskog rata bio smješten u Domu za siročad. Ovo je njegov povratak izvoru!  Nakon završene osnovne škole u Korčuli, po preporuci učitelja Anatolija Kudrijavceva, upisuje se u školu za primjenjenu umjetnost u Splitu. Tamo uči vještine slikanja i crtanja kod prof. Ante Kaštelančića te Milana i Ivice Tolića. Pedagošku akademiju upisuje u Zagrebu gdje poduke prof. Mladena Veže bitno utječu na njegov rad u tehnici akvarela. Kao nastavnik likovne kulture radi u Podgori, Podlaštici, Žrnovu i Orebiću, gdje i danas živi. Sudjelovao je u mnogim skupnim izložbama i likovnim kolonijama. Samostalno je izlagao svoje radove pet puta u Orebiću, te u Korčuli.

      Vein Sršen, samouki je umjetnik iz Vignja  koji se okušao u gotovo svim slikarskim tehnikama, a umjetnička zrelost doči će do izražaja baš ovom izložbom.

    • 20:00 KLAPSKA NOĆ –  Nakon predstavljanja djela ova dva umjetnika prostorom Kuventa razleći će se klapska pjesma

    • 22.07- – – 28.07. DJEČJI TJEDAN EUROPE U VIGNJU – KREATIVNA RADIONICA, U povodu primanja Hrvatske u Europsku uniju učitaljica Miljenka Ravlić i odgajateljica Nedjeljka Lupis organizirati će jednotjednu kreativnu radionicu za djecu.

    • 23.07. SVETI LIBERAN – MJESNA FEŠTA –  Ove godine mjesnu feštu organizirati će Hrvatski Dom Viganj i to za Svetog Liberana čija je crkvica na Ponti postala zaštitni znak Vignja. Fešta će se održati na mulu, a posjetioce će zabavljati korčulanska grupa PRIMERA. 

    • 31.07. DJ NIGHT – Još jedan susret moderne glazbe sa starinskim ambijentom Kuventa

    • 01.08. U 19:30 – OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA “NAŠE STARINE” JOSIPA JOŠKA PETRIČEVIĆA I PREZENTACIJA KNJIGE “SLIKOVNI RIJEČNIK IMOTSKE KRAJINE” Joško Petričević rođen je u malom pelješkom mjestu Gornjoj Vrućici 1940. , a radio je kao nastavnik likovnog odgoja u OŠ u Lovreću, a u zadnje vrijeme povremeno živi i djeluje u Vignju. Osim slikanja Petričević se zanimao kroz život i za folklor, narodne nošnje, običaje, kao i za starinski govor, te je i koautor knjige “SLIKOVNI RIJEČNIK IMOTSKE KRAJINE”, (autori Ivan Branko Šamija i Perica Tucak) . U knjizi su zabilježeni stari izrazi i nazivi, uz ilustracije Josipa Joška Petričevića. Njegovi crteži i slike bili su objavljivani u nekoliko publikacija.

    • 07.08. 21:30 ŽIVA SVIRKA “KOPITO BAND”

      Kopito band osnovan je 2003. god. Svi članovi banda su glazbeno obrazovani te sudjeluju na raznim glazbenim, filmskim, kazališnim projektima te su dobitnici mnogih nagrada i priznanja kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Band ima prepoznatljiv outfit, mornarske majice. Trenutno se radi na novim pjesmama i priprema izlazak svog trećeg albuma. Do sada su održali preko 300 koncerata, te svojim specifičnim pristupom glazbi obećavaju još mnoge lijepe i vesele glazbene susrete.

    • 11.08. 20:00h  OTVARANJE IZLOŽBE DUBČIĆ

      Nino i Mirica Dubčić su evidentno zaljubljenici u klasično slikarstvo i daroviti tvorci svojih djela u koja su svojstvenim senzibilitetom, koloritom, odabirom motiva podastrli svoj likovni kredo – svatko vlastitim i drugačijim djelom. I dok se Nino Dubčić opredijelio za utišani intimistički interijer zagasite palete, melankolične atmosfere gotovo zaborava među dragim stvarima djetinjstva; supruga Mirica bojom i snažnim potezima špahtle slavi eksterijere, raskoš mediteranskog miljea u kojemu živimo i uživamo. Slike dvoje bliskih ljudi čije je slikarsko djelo posve različitog rukopisa, zgodno zamišljeno zajedničkom izložbom ostvarujući kroz različitost specifičnu cjelinu doživljaja, ujedno svjedočanstvo o slikarskoj darovitosti dvoje autora, o velikom radu, emotivnoj predanosti tom stvaralaštvu. Zajednička im je crta ljubav za slikanjem, odabiri motiva i pristupi su individualni ali jednako zreli.

      – 21:30h  ŽIVA SVIRKA “PLESKA” Bend pleSKA kojem samo ime govori o kojem se žanru radi, vesela je ekipa koja sa ska, reggae i dub elementima liječi alternativnu scenu od svakidašnjice. Bend se osniva posljednje tri godine skupljajući članove (koji su se upoznavali među prošlim glazbenim projektima), inspiraciju, tematike i energiju. Snimili su 2012. prvi samostalni album  “Po prvi put”.

  • 17.08. 21:30h ŽIVA SVIRKA “KULTURNI JOGURT”

  • 21.08. FEŠTA  SA ŽIVOM SVIRKOM–  Održati će se na mulu posljednji veliki koncert

  • 31.08. KONCERT VOKALNE SKUPINE

  • 6. I 7. 09. NASTUP FOLKLORNE SKUPINE I TAMBURAŠA  “BISERI SLAVONIJE”

    Duh Slavonije donijeti će u dalmatinski ambijent Kuventa  dvije noći zaredom folklorni ansambl Biseri Slavonije.

  • 29.09. SV. MIHOVIL – Sveti Mihovil zaštitnik je  istoimene župe koja obuhvaća Lovište, Nakovanu, Viganj i Kućište, a slavi se u Vignju kao središtu župe. To je ujedno i dan Mjesnog odbora Viganj.

One Response so far.

  1. […] za detalje pogledajte >>>>>>>>>>>>KULTURNO LJETO VIGANJ 2013 […]